DIREKTOR PEĆANAC OTVORENO PROGOVORIO

Ministrica je ćutala i krila... Ko je klapio pare?! U Službi za zapošljavanje KS kriminal je težak 5,5 miliona KM!

Front 28.05.20, 20:01h

Ministrica je ćutala i krila... Ko je klapio pare?! U Službi za zapošljavanje KS kriminal je težak 5,5 miliona KM!
Nermin Pećanac je na današnjoj press konferenciji komentarisao brojne nepravilnosti koje je otkrio i Upravni odbor i on otkako je imenovan za direktora Službe

 

 


Direktor JU „Služba za zapošljavanje KS“ Nermin Pećanac kazao je na  današnjoj press konferenciji da je kriminal u ovoj Službi težak 5,5 miliona maraka i da će neko morati odgovarati. 


On je komentarisao brojne nepravilnosti koje je otkrio i Upravni odbor i on otkako je imenovan za direktora Službe. Kazao je da nije želio pripremiti Izvještaj o radu za 2019. godinu s obzirom da je bio tek nekoliko mjeseci tu i da je pripremio Informaciju. Ta Informacija nije dobila podršku u Skupštini KS, a on je obaviješten da "Izvještaj za 2019. nije usvojen", piše agencija Patria.


Kazao je da bi ministrica rada i socijalne politike Jasna Agić trebala podnijeti ostavku s obzirom na otkriveni kriminal u Službi jer je bila predsjednica Upravnog odbora. 


Pećanac je kazao da je godišnji budžet Službe 40 miliona KM, te da je nekima prethodnih godina služio kao bankomat. 


On je istakao da je sa 18. martom na Službi bilo 58.029 nezaposlenih što je najmanji broj u proteklih nekoliko godina, iako je i to veliki broj. 


Pećanac je kazao da se godinama prebacivao veliki novac koji je neutrošen te da se radi o 14 miliona KM koji je sada usmjeren na programe zapošljavanja. 


Direktor Službe je kazao da je angažovana advokatska kuća te da će sigurno dobiti spor.


- Ono što mene žalosti je što ću dobiti zbog proceduralnih grešaka, koje je ova vlast napravila i resorno ministarstvo, Vlada i Skupština. Ja bih više volio da neko odgovara za ovaj kriminal. Kada bih birao da ja izgubim na sudu a neko ode u zatvor zbog kriminala, ja bih izabrao ovo drugo - kazao je Pećanac. 


Dodao je da im se zamjera zapošljavanje, te kaže da su svi zaposleni po konkursu i proceduri. Pita šta je sa 97 ljudi koji su dovedeni „onako“. Pećanac je pitao ministricu Agić da li je njen brat zaposlen u Centar za socijalni rad po odlukama Vlade KS za vrijeme Edina Forte i da li mu je Muhamed Bekto (vršilac dužnosti direktora Službe) bio supervizor. 


- Je li to vraćanje ministrici što mu je nezakonito produžila mandat? Pa neka ona odgovara malo. Ako je pao ovaj Izvještaj ili nije usvojen, onda ministrica treba da da ostavku. Ona je ćutala, krila i nije vršila nadzor, namjerno ili nenamjerno, neka ona objašnjava, mi smo sve prijavili institucijama - kazao je Pećanac. 


U decembru 2019. godine su sve nezakonitosti i nepravilnosti prijavljene nadležnim policijskim i drugim institucijama. Kazao je kako se aktivno radi na predmetu „Mjenice“. 


- Mjenice su izdavane po hodnicima. 430.000 KM je izdato u mjenicama, naplaćeno 30.000 KM. Gdje su pare, ko je klapio? Ovo je kriminal, ovo je lopovluk i zato bih volio da neko ode u zatvor.


Ponovio je da bivši direktor Midhat Osmanbegović više od godinu nije uposlenik Službe, a vodi se kao jedini potpisnik u Novoj banci na računu sa više od 800.000 KM. 


- Poslije njega dođe vršilac dužnosti koji da da se deponuje potpis. Iz Službe izađe za sve banke osim za tu gdje je taj gospodin deponovao potpis. Kome to nije jasno, imaju institucije pa nek rješavaju.


Ni danas nije okončan predmet koji je prijavljen 2016. godine Tužilaštvu KS o pronevjeri skoro 600.000 KM za deset godina. 


- Da se to riješilo možda se ne bi desile neke druge kriminalne radnje - kazao je Pećanac.


On je kazao da se „nosioci nekog kriminala u Službi“ polako vraćaju ali neće moći.


- Izvukli smo sve papire, sve smo ovjerili, za sve što kažem imamo dokaze. Na 15 mjesta su ostavljeni dokazi, ne može se vratiti kriminal u ovu Službu, koliko god oni mislili da hoće, a ne mogu ga ni sakriti - istakao je Pećanac.


S obzirom da se u medijima već pojavila informacija da će za v.d. direktorice Službe biti imenovana Edina Ljubuškić, Pećanac je dao i svoj komentar odgovarajući na pitanje novinara.


- Edina Ljubuškić, ona je bila u dobrom dijelu ove priče. Ja sam naveo ko je bio na kojoj funkciji kad se ovaj kriminal dešavao i ona ne može izbjeći odgovore na neka pitanja, jer je u jednom periodu bila šef. Neki su učestvovali aktivno u ovome, a neki su šutnjom ili nečinjenjem doprinijeli istom. Posljedica je ista, krao ili šutio, ista je posljedica - kazao je direktor. 


Predsjednik UO JU Službe za zapošljavanje Edin Hodžić kazao je da su u 2019. godini u Službi bila tri direktora, tri Upravna odbora, tri Nadzorna odbora. 


- UO kojim sam ja predsjedavao u punom mandatu je bio puna četiri mjeseca i za ta četiri mjeseca smo našli 14 miliona KM, koja su se iz godine u godinu prenosila, odnosno bila zaleđena sredstva. Mi smo aktivirali ta sredstva i napravili jedan od najvećih projekata u historiji Službe, gdje je 1.300 poslodavaca bilo obuhvaćeno tim projektima i spušten je broj nezaposlenih po evidenciji na 58.029, što je najmanji broj od postanka Službe.


On je kazao da raniji UO nije radio po propisima, kao što je slučaj sa produžavanjem mandata v.d. direktora Muhamedi Bekti, što je i prijavljeno. 


Igor Kamočaji, član UO iz reda zaposlenika Službe, obratio se na današnjoj press konferenciji reagirajući na pojedine navode koji se pojavljuju u medijima i skupštinskim klupama. 


- Stojim iza svih svojih postupaka i radnji, i dalje ću tako savjesno, pošteno i odgovorno raditi, a sve uočene nepravilnosti u radu, kao što sam to i prije radio, prijavljivati nadležnim organima i tijelima - kazao je Kamočaji dodavši da ga neće pokolebati ni pritisci kojima je izložen.

 

(Nap/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI