Gdje je zapela podjela 330 miliona od MMF-a

Izetbegović: Čemu tvrdoglavost, zar se nismo sve dogovorili?! Čović: Zbog našeg nadmudrivanja sredstva stoje!

Front 28.05.20, 19:45h

Izetbegović: Čemu tvrdoglavost, zar se nismo sve dogovorili?! Čović: Zbog našeg nadmudrivanja sredstva stoje!
- Sredstva nisu na Centralnoj banci BiH, već na računu Ministarstva finansija i trezora BiH i pozivam ministra Bevandu da uputi novac dalje. Dogovorili smo se kako će se sredstva raspodijeliti - poručio je Izetbegović

 

Drugi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlementa BiH Bakir Izetbegović ovom prilikom kazao je da Vijeće ministara BiH ne može da određuje kako će Federacija raspoređivati sredstva MMF-a - piše Avaz

 

- Sredstva nisu na Centralnoj banci BiH, već na računu Ministarstva finansija i trezora BiH i pozivam ministra Bevandu da uputi novac dalje. Dogovorili smo se kako će se sredstva raspodijeliti - poručio je Izetbegović.

 

Predsjedavajući Doma naroda BiH Dragan Čović kazao je da je samo djelimično tačno ono što je rekao Izetbegović.

 

- O raspodjeli smo već pričali tisuću puta. Fiskalno vijeće je donijelo odluku onako kako smo se mi dogovorili. Ovo nije klasičan aranžman MMF-a, sredstva koja smo dobili zbog našeg nadmudrivanja nisu na raspolaganju. odluka Fiskalnog vijeća se treba do kraja provesti. Sugerirao bih da dalje ne raspravljamo o MMF-u – istakao je Čović.

 

Dodao je da se već duže vrijeme pokušava krivica prebaciti na ministra Vjekoslava Bevandu.

 

Izetbegović je odgovorio da aranžman s MMF-om je jasan kao dva plus dva.

 

- Ne može Vijeće ministara BiH Federaciji narediti kako raspodijeliti sredstva, kao ni RS. Ne možemo gospodin Čović i ja narediti kako će se raspodijeliti sredstva. Pokušali smo se dogovoriti, dakle 50 posto Federaciji i 50 kantonima. Čemu tvrdoglavost, nadležni nivo je donio odluke, proslijedite novac nižim nivoima – poručio je Izetbegović.


Delegatkinja Dušanka Majkić istakla je da se svi pitaju zašto ovaj posao nije završen.  

 

- Jeste vi gospodine Izetbegoviću sjedili sa predstavnicima MMF-a. RS ispašta plodove vašeg nerada. Ako ste se dogovorili ili niste dogovorili što niste tako rekli. Naknadno ste nakon dogovora rekli da treba neka naknadna procedura, sramotno je to što radite. narod treba da ovo osudi. Pomoć treba i privredi kantona, kao što treba i FBiH – poručila je Majkić.

 

Delegatkinja Marina Pendeš zamolila je da se ne zloupotrebljava dnevni red sjednice.

 

Delegat Zlatko Miletić složio se s delegatkinjom Pendeš.

 

- Ako ste htjeli da govorite o MMF-u, trebali ste to staviti na dnevni red.

 

 

(Avaz, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI