Pripremite se

Meteorolog otkrio: Evo kakvo ljeto je pred nama i koliko visoko će se penjati temperature

Hronika 26.05.20, 18:24h

Meteorolog otkrio: Evo kakvo ljeto je pred nama i koliko visoko će se penjati temperature
To su vremenske prilike koje mogu izazvati određene nedaće za građane, ali daleko od toga da se one neuobičajene

 

Bakir Krajinović, meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda, rekao je danas za N1 da nas očekuje vruće ljeto s natprosječno visokim temperaturama zraka u Bosni i Hercegovini.

 

On je poručio da u narednih nekoliko dana Bosnu i Hercegovini očekuju promjenjive vremenske prilike.

 

''To su vremenske neprilike uobičajene za naše krajeve, Federalni hidrometeorološki zavod je izdao žuto upozorenje, a danas je na snazi i narandžasto upozorenje za pojedine dijelove naše zemlje. To su vremenske prilike koje mogu izazvati određene nedaće za građane, ali daleko od toga da se one neuobičajene. Zabilježili smo takve neprilike tokom mjerenja. Pravovremeno smo obavijestili nadležne institucije i građane'', ispričao je Krajinović.

 

''I u narednom periodu možemo očekivati lokalne pljuskove i slične vremenske neprilike'', dodao je Krajinović.

 

 Porast temperatura zraka očekuje se naredne sedmice.

 

''Već od naredne sedmice porast temperature, ali i dalje ne one prave ljetne temperature'', prognozirao je on.

 

 Da li je majski snijeg normalna pojava?

 

''Na planinama Bosne čak i tokom šestog mjeseca su moguće sniježne padavine. Svakako uvijek iznenadi ta pojava snijega u proljetnom i ljetnom periodu, ali zabilježili smo takve slučajeve u historiji'', naglasio je on.

 

Govoreći o vremenskim prilikama u predstojećim mjesecima, Krajinović je rekao da nas očekuje ljeto s veoma visokim temperaturama zraka.

 

''U narednom periodu kada je u pitanju sezona ljeta očekujemo neuobičajeno topao period i temperature daleko iznad prosjeka, a padavine će biti ispod. Ova suša koju smo imali u proljeće nastavit će se i tokom ljeta. Ove godine je jako interesantna situacija kada je sezonska prognoza u pitanju. Vjerovatnoća ostvarivanja progonoze je jako velika. Sa sigurnošću možemo tvrditi je da će ljeto koje je pred nama će biti ljeto sa visokim temperaturama. Temperature iznad 40 stepeni tokom sedmog i osmog mjeseca nisu ništa novo za naše krajeve, a najveća pozitivna odstupanja očekujemo tokom sedmog mjeseca. Padavine ispod prosjeka i trebamo se pravovremeno prilagoditi takvim vremenskim prilikama'', zaključio je on uz upozorenje stanovništvu da se pravovremeno pripremi za suše i visoke temperature.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI