video/ prije tačno trideset godina

Dan kada je osnovana SDA: Alija je obećao da neće biti komadanja Bosne, uz njega je bio i mladi Bakir...

Nedjeljni magazin 26.05.20, 13:21h

Dan kada je osnovana SDA: Alija je obećao da neće biti komadanja Bosne, uz njega je bio i mladi Bakir...
Početni strah, koji je bio prisutan zbog postojanja Zakona o zabrani političkog djelovanja van tadašnjeg Saveza komunista, koji je za prekršitelje predviđao i desetogodišnje zatvorske kazne, ubrzo su, tvrde učesnici, zamijenili “prokos i odlučnost”

 

Na današnji dan, prije tačno 30 godina, je osnovana Stranka demokratske akcije (SDA). Dvadeset i šestog maja 1990. godine je u svečanoj sali hotela “Holiday Inn” održana Osnivačka skupština SDA, čime je ozvaničen početak djelovanja ove političke stranke, nakon 45 godina jednopartijskog sistema u Jugoslaviji.


Inicijativni odbor za osnivanje SDA je činilo 40 intelektualaca, umjetnika i poduzetnika iz Sarajeva, Zagreba, Mostara, Ljubljane i Banje Luke, a za prvog predsjednika stranke je izabran Alija Izetbegović.

 

Početni strah, koji je bio prisutan zbog postojanja Zakona o zabrani političkog djelovanja van tadašnjeg Saveza komunista, koji je za prekršitelje predviđao i desetogodišnje zatvorske kazne, ubrzo su, tvrde učesnici, zamijenili “prokos i odlučnost”.

 

Siguran sam da tumačim najdublja osjećanja muslimanskog naroda ako kažem da on neće dozvoliti komadanje Bosne. Sramni sporazum Cvetković-Maček o podjeli ove zemlje je mrtav. Za to je garancija snaga koja se danas rađa u ovoj sali – kazao je Alija Izetbegović prisutnima, popraćen glasnim aplauzom.

 


Aktivnosti za osnivanje stranke su započete još 1989. godine, tačno godinu dana nakon izlaska Alije Izetbegovića iz zatvora. Izetbegović je pronašao istomišljenike koji su se okupili oko ideje o osnivanju stranke koja će predstavljati tada Muslimane, a danas Bošnjake na prostoru bivše Jugoslavije, a ta se ideja brzo raširila i među stanovništvom.


 
Osnivanje stranke je zvanično najavljeno na konferenciji za medije 27. marta 1990. godine, koje je kasnije u javnosti ostalo poznato kao “Saopćenje četrdesetorice”. 

 

Nastavak teksta pronađite OVDJE, a kako je izgledalo osnivanje stranke pogledajte u videoprilogu.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI