Otkrila zašto Hrvatska nije proglasila kraj pandemije

Sarajevska ratna doktorica tvrdi da još nije gotovo: Zbog čega dr. Markotić smatra da švedski primjer nije dobar

Hronika 26.05.20, 08:15h

Sarajevska ratna doktorica tvrdi da još nije gotovo: Zbog čega dr. Markotić smatra da švedski primjer nije dobar
Dva cjepiva su najperspektivnija, američko i britansko, sad gledaju hoće li ljude cijepiti i s kojim dozama i koliko će trajati ta zaštita, kaže Markotić

 

Alemka Markotić, šefica klinike za infektivne bolesti „Fran Mihaljević“, u Dnevniku Nove TV govorila je cjepivu i aktualnoj situaciji s koronavirusom u Hrvatskoj.

 

Hrvatska posljednjih dana bilježi dobru epidemiološku situaciju i svi se pitaju kada će biti proglašen kraj epidemije, no Markotić kaže kako nula novozaraženih nije jedini kriterij za proglašenje kraja.

 

- Nula nije jedini kriterij. Većina zemalja nije proglasila kraj, tu je niz faktora. Mi smo poželjni za dolaske turista i bit ćemo oprezniji jer još se mogu očekivati određena žarišta. Kad budemo siguni da neće biti većih problema, onda ćemo predložiti da se završi s epidemijom - kaže Markotić.

 

Naglašava kako trenutno nema mogućnosti utvrditi je li virus oslabio, sa obzirom na to da je za to potreban niz pokusa. Ali, kako ističe, bitno je da su zaustavili širenje virusa.

 

- Svaka epidemija ima uzlaznu i silaznu fazu, na početku i kraju bude blažih slučajeva - kaže Markotić.

 

Nije još poznato koliko će trajati cjepivo i kolike će doze biti potrebne.

 

- Dva cjepiva su najperspektivnija, američko i britansko, sad gledaju hoće li ljude cijepiti i s kojim dozama i koliko će trajati ta zaštita. To će biti predmet istraživanja u idućih godinu, dvije, tri - kaže Markotić.

 

Dodala je kako se ne može utvrditi niti hoće li drugi val koronavirusa stići najesen, hoće li se zadržati među ljudima, povremeno javljati ili nestati u potpunosti.

 

- Teško da će neko od stručnjaka reći tako nešto sa sigurnošću - kazala je.

 

Istakla je i kako se iz švedskog primjera može vidjeti kako se kolektivni imunitet ipak ne stječe tako lako te da se jedino cijepljenje može postići zaštitni imunitet kod većeg broja ljudi.

 

(Dnevnik.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md

 

 

BLIN
KOMENTARI