SENKA NOŽICA NAKON DODIKOVOG 'PERFORMANSA'

Tačno je, građani se prisluškuju! Ugledna bh. advokatica pojašnjava ko u BiH smije da prisluškuje i pod kojim uvjetima?

Hronika 22.05.20, 13:29h

Tačno je, građani se prisluškuju! Ugledna bh. advokatica pojašnjava ko u BiH smije da prisluškuje i pod kojim uvjetima?
Ja sam imala čak prilika da dođem do nekih transkripta gdje se neovlašteno prisluškuju građani, a sve je to iz razloga jer nemamo uređenu pravnu državu - navodi, između ostalog, advokatica Senka Nožica

 


Kako što je poznato, lider vladajuće stranke SNSD u Republici Srpskoj Milorad Dodik izjavio je na sjednici Narodne skupštine RS da vlast prisluškuje opozicione poslanike. Tim povodom, u razgovoru za N1, poznata bh. advokatica Senka Nožica odgovarala je na pitanje ko u ovoj državi smije da prisluškuje i pod kojim uvjetima?


Pojasnila je da je prisluškivanje regulisano zakonom o krivičnom postupku, odnosno, da je to mjera koja se može koristiti kao dokaz u otkrivanju postojanja i pripremanju krivičnih dijela.


- Tad tu mjeru može isključivo donijeti sud na prijedlog tužioca, a tužilac prijedlog mora obrazložiti kada postoji osnovana sumnja da je počinjeno krivično djelo. Tužilac sam može narediti prisluškivanje, ali samo u roku od 72 sata ukoliko se radi o hitnim slučajevima, tada obaviještava sudiju za prethodni postupak i nakon toga sudija donosi nalog za prisluškivanje. Ako ga ne donese tužilac, ono što je dobio prisluškivanjem u tih 72 sata ne može koristiti - objasnila je Nožica.


Naglasila je da je to regulisano zakonom, te da se svi videovi van ovog, kada sudija donese nalog prisluškivanju, smatraju nezakonitim i neovlaštenim prisluškivanjem.


- U zemlji imamo tri službe koje se bave o bezbjednosti ove zemlje i koje biraju i postavljaju upravo političke partije koje su na vlasti i koje njima odgovaraju. I vrlo često je to uobičajna floskula da se građani prisluškuju. Ja sam imala čak prilika da dođem do nekih transkripta gdje se neovlašteno prisluškuju građani, a sve je to iz razloga jer nemamo uređenu pravnu državu. Zakonodavna vlast odavno ne vrši kontrolu nad ovim sistemima, odnosno službama sigurnosti. I onda te službe mogu da budu otuđeni centri moći u funkciji svojih poličitkih nagolodavaca - kazala je Nožica.

 

Video prilog razgovora sa Senkom Nožicom pogledajte ovdje.

 

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI