NEDŽAD IBRAHIMOVIĆ / JEZIK ĆE MI DOĆI GLAVE

Vrlo, vrlo mi je žao što ste otišli, ali PEN Centar BiH živjet će i dalje!

Kultura 21.05.20, 20:51h

Vrlo, vrlo mi je žao što ste otišli, ali PEN Centar BiH živjet će i dalje!
Ugledni književnik, esejista, nekadašnji predsjednik PEN Centra BiH, Nedžad Ibrahimović objavio je na svome Facebook profilu reakciju na istupanje iz uglednog književnog udruženja četvorice pisaca


U svome reagiranju, koje objavljujemo u integralnom autorskom (Facebook) obliku, Ibrahimović piše: 

 

Nekako se čuvah da u općoj emocionalnoj kakofoniji prokomentiram napuštanje BH PEN-a od strane nekolicine naših pisaca (usudio bih se neskromno reći i par mojih prijatelja), ali ne mogu, ”jezik će me doći glave”, pa ću u nekoliko rečenica (na svom FB profilu, sa svojim FB prijateljima, samo da me želja mine) podijeliti neka svoja razmišljanja, neke dileme i par pitanja. 


No, moram početi ovako: VRLO, VRLO MI JE ŽAO ŠTO SU LOVRENOVIĆ, JERGOVIĆ, IVANKOVIĆ i KRISTIĆ izašli iz PEN-a. Zbog toga je u intelektualnom, književnom, političkom, idejnom, pa i u pogledu ugleda i utjecaja (ako ga je kod nas PEN uopće nekad i imao?!), BH PEN sada mnogo slabiji.

 

Dakle, da počnem:

 

1. PEN je par excellence (i) političko udruženje, vidi se to kada se pročita kratka Povelja međunarodnog PEN-a (evo je na mojoj FB stranici); naravno, u zemlji razvučenoj Prokrustovom posteljom svih mogućih i nemogućih ksenofobija, fašizama, nacionalizama i vjerskih dogmatizama, više je političko negoli, npr., u jednoj V. Britaniji ili Švedskoj.

 

2. Jednom sam, kao nekadašnji predsjednik PEN-a, rekao kako sam ponosan, između ostaloga, i zbog toga što ću predsjedavati - pored tuzlanskog groblja Trnovac - posljednjom multinacionalnom / multietničkom / multireligijskom / multiidejnom / multipoetičkom organizacijom u BiH. Sad je naš PEN TO postao puno manje. Za Trnovac više ne znam, dok svojim očima ne vidim.

 

3. PEN Centar BiH NIJE ZVANIČNO istupio u vezi sa misom (posvećenom) blajburškim žrtvama, a mogao je, je li? Ovo je jasno kada se zna da je iza svih ranijih saopćenja, a bilo ih je, uvijek stajao Upravni odbor; ovom prilikom to nije bilo tako, i ne znam da je nekome od potpisnika Izjave to zasmetalo. Zašto onda piscima koji su istupili iz PEN-a smeta što je jedan broj članova PEN-a, svojim imenom i prezimenom, rekao što misli o antifašizmu, o ”misi prijepora” za ”vremena prijepora” u ”zemlji prijepora”?

 

4. PEN ima svoj portal ili internet stranicu (http://penbih.ba) kojoj svojim osobnim pasvordima i svojim accountima (tako smo to htjeli napraviti!) može pristupiti svaki član PEN-a i na nju postaviti (up-loadovati) što god on želi. Zašto pisci koji su istupili iz PEN-a to nisu uradili? Da se polemika ne povede na stranici PEN-a, pa da se tako sačuva njegova fingirana politička monolitnost (a koja se sada osuđuje) - ne vjerujem? Ili zato što im do PEN-a (uopće i odavno) i nije stalo? Valja se tu sad raspitivati (sjećam se koliko sam puta P. Finciju morao objašnjavati kako da uploaduje svoj tekst)? I ovo mi je pitanje za milion dolara?

 

5. Ako su Lovrenović, Jergović, Ivanković, Kristić, Mlakić, Jukić (a jučer se nekog ”slučaja” od prije četiri godine dosjetio i Mirko Marjanović, pa i on istupio) Hrvati, hoće li oni sada osnovati hrvatski PEN Centar u BiH? Iskreno, ne vidim zašto ne bi? Nisu ljudi loši ili dobri jer pripadaju nekoj etničkoj grupi ili naciji, jasno je. Neko bi rekao, da, može to svugdje proći, osim u BiH? Možda, može se i o tome... Ako pak neće praviti svoj, hrvatski PEN, onda im ne treba PEN kao takav, a ne PEN sa tamo nekom Izjavom. Legitimno. Pisci su individualisti i sve najbolje od sebe mogu čuvati za svoja djela. Ali, to onda tako treba reći, baš tako kako mi je to u telefon prije nekoliko godina rekao Marko Vešović kada sam ga pitao zašto želi izaći iz PEN-a.

 

6. Postoji li mogućnost da pri sljedećem javnom izjašnjavanju, povodom nečega, a u svezi s nečim, i po raznim pitanjima, PEN Centar napuste i Bošnjaci, i on onda ostane samo srpski i bosanski (ima nas i takvih, ostalih)? Postoji. Je li to onda problem za PEN? Nije. Nije, ako se članovi PEN-a pridržavaju Povelje svjetskog PEN-a. A dobiju je isprintanu onda kada postanu članovi - i to je tako uređeno.

 

7. Valjalo bi znati da je PEN Centar BiH širi i veći od Vrazove 1. u Sarajevu, gdje mu je sjedište. Štaviše, veći je i širi i od Zagreba i od Beograda zajedno. Razlog tome leži u činjenici da se članstvom u nacionalnom PEN-u rizomski postaje i članom svjetskog udruženja pisaca, dakle, ruka kojom pišete je uronjena u ”ocean svjetskog pisanja”. Zašto se neko želi ispisati iz svjetskog PEN-a i ostati na suhoj obali? Zbog sadržaja Povelje PEN-a? Pa, dobro, i to je slobodan izbor.

 

8. E, na kraju: kako bi bilo dobro da je samo djelić svoje energije i svoje želje (za blajburškom misom) kardinal Puljić uložio u tzv. ”javni draft” (nekad se radilo s narodom) da kaže kako radi trijažu i kome i o čemu će zboriti na misi, a o čemu i zašto neće, pa da istraumiranom i zaraćenom pučanstvu svih triju konfesija ”olakša stavove”.

 

9. Bilo bi dobro i da su dio svoje energije kojom sada ”opravdavaju” svoje napuštanje PEN-a naši pisci posvetili svojim dojučerašnjim kolegama u PEN-u. Ali, dobro, javnost ili adresat kome se obraćaju, su svakako širi i važniji od malog BH PEN-a, pa im je to onda bilo potrebnije.

 

NA KRAJU, NE TREBA OVO POSEBNO ISTICATI, NEKI PISCI KOJI SU OVIH DANA IZAŠLI IZ PENA SU OSTALI I OSTAT ĆE (HVALA MANITUU) VAŽAN DIO BH KULTURE, BH KNJIŽEVNOSTI (TA, PREDAJEMO IH U ŠKOLAMA) I SVAKOG JAVNOG I POLITIČKOG ŽIVOTA OVE VESELE ZEMLJE. IZ TOGA NE MOGU IZAĆI SVE I KAD BI UPLOADOVALI I NEKA BOLJA OBJAŠNJENJA.

 

ZNAAAČIII, IMA PEN-a I BEZ P(j)ENE!

 

(DEPO Portal/ak)

 

BLIN
KOMENTARI