VIDEO/ Predsjedavajući Doma naroda PSBiH

Čović: Parlamentarna većina ne postoji, stavovi su sve udaljeniji

Front 20.05.20, 15:47h

Čović: Parlamentarna većina ne postoji, stavovi su sve udaljeniji
Čović je dodao da danas ima sastanke s liderom SBB Fahrudinom Radončićem, SNSD Miloradom Dodikom, SDA Bakirom Izebegovićem, kao i s ambasadorima SAD i EU

 

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović izjavio je danas u Sarajevu da parlamentarna većina ne postoji, te da su stavovi svakim danom sve udaljeniji.

 

- Moguće je da uočite da neke stranke nešto dogovore, ali uzmite današnju i jučerašnju sjednicu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, prethodnu sjednicu i vidjet ćete da nema dogovora koji zastupa parlamentarna većina. Ide do toga da se svjesno krše zakoni, konkretno Izborni zakon BiH, pa i Ustav kad se imenuju recimo tijela i smjenjuju članovi Centralne izborne komisije - rekao je Čović prilikom druženja s novinarima u Sarajevu.

 

Čović je dodao da danas ima sastanke s liderom SBB Fahrudinom Radončićem, SNSD Miloradom Dodikom, SDA Bakirom Izebegovićem, kao i s ambasadorima SAD i EU.

 

- Imao sam prije ovoga sastanak s Izetbegovićem, a tema tog jutrošnjeg sastanka bilo je nepostojanje parlamentarne većine i sredstava Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Jedini stav po tom pitanju moj je bio da treba samo da poštujemo Ustav i zakon - rekao je Čović podsjećajući na preciziran dogovor kada je riječ o raspodjeli 330 miliona eura od MMF.

 

dragan-covic

 

Naglasio je da je sve dogovoreno, usvojeno i javnosti obznanjeno, te da treba ići u njegovu realizaciju o čemu je u pisanoj formi informisan i MMF.

 

- Da bi se taj novac plasirao s Centralne banke BiH postoje jasne procedure i jedino što sada nemamo su odluke Vijeća ministara BiH koje bi trebale otići kao jasan naputak Centralnoj banci BiH u Sarajevu. Tu nema nikakve politike i to je posao koji je davno završen, a sve ostalo je nadmudrivanje - podvukao je Čović.

 

Na pitanje o eventualnom odgađanju ovogodišnjih lokalnih izbora, Čović je naveo da bi u tom slučaju BiH prolognirala proces koji je ustavno definisan i ponavlja se svake četiri godine.

 

- Nadam se da ćemo imati sve preduvjete da se organiziraju lokalni izbori uvažavajući sve kriterijume koje bi stožeri i eksperti trebali dati u narednih par mjeseci kad je riječ o panademiji - dodao je Čović.

 

On je rekao da se ne bi zanosio promišljanjima da je sada prilika da se postigne dogovor i o staroj ideji o objedinjavanju opštih i lokalnih izbora.  

 

- Da bi se to uradilo treba mnoge stvari promjeniti, možda čak i ustavno a nisam uvjeren da imamo za to kapacitet. Da bi se Ustav promjenio treba dvije trećine u Parlamentu. Ne bih se zanosio. Moramo naći ambijent kako organizovati izbore u sada prihvatljivim zakonskim i ustavnim okvirima - kazao je Čović.

 

Kada je riječ o misi koju je kardinal Vinko Puljić služio 16. maja za žrtve Blajburga, Čoviće je rekao da je to, što se njega tiče, misa kao i svaka druga širom svijeta, te da ne bi to da komentariše.

 

- Već sam ranije rekao da je misa bila za žrtve svih nevino stradalih na križnom putu. Svaki zločinac, bez obzira o kome se radi je zločinac i svaka žrtva je žrtva bez obzira o kome je riječ. I ne vidim niti jednog razloga da dalje komentaram i buduće mise kojih će biti jako puno za duše ovih ili onih - naveo je Čović.

 

On je najavio da će iduće sedmice, 28. maja, biti održana sjednica Doma naroda o čemu je danas odluku donio Kolegij ovog doma.

 

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI