lider SDA otvoreno o vrućim političkim temama

Izetbegović: SDP je neozbiljan, opoziciona demagogija! Podržavam zajednički nastup SDA-SBB-DF na izborima!

Front 19.05.20, 21:05h

Izetbegović: SDP je neozbiljan,  opoziciona demagogija! Podržavam zajednički nastup SDA-SBB-DF na izborima!
Osim aktuelnih pitanja oko afere "Respiratori", Bakir Izetbegović u intervjuu za Klix odgovara i šta je sa aferom "Asim", lokalnim izborima, zajedničkim kandidatima sa SBB-om...

 

 

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović u intervjuu za Klix.ba odgovorio je na aktuelna goruća pitanja, a koja se odnose i na aferu "respiratori" koju aktivno istražuje i Tužilaštvo BiH. On je za ovaj portal izjavio da je o tome razgovarao i sa premijerom FBiH Fadilom Novalićem.


Odgovarao je i na pitanja o tome šta je sa aferom "Asim", lokalnim izborima, te destrukcionom djelovanju SNSD-a i HDZ-a koji su partneri SDA u vlasti na više nivoa.


Na pitanje da li je lično od premijera Novalića tražio pojašnjenje ove afere, koja je poprimila ozbiljnu dimenziju, Izetbegović odgovara:


- Tražio sam odgovor na pitanje kako se desilo, i ko je napravio izbor, odlučio da se nabave respiratori koji prema tvrdnjama vještaka ne zadovoljavaju potrebe intenzivnog i dugotrajnog tretmana pacijenata. Nisam dobio odgovor jer ga nema ni premijer Novalić. Očekujem da istraga koja je u toku uskoro da odgovore na sva pitanja, pa i na to.


Upitan kada će Glavni odbor SDA razmatrati ostavku Asima Sarajlića i poziciju Semira Efendića u aferi koja je prethodila i pandemiji i svim ovim dešavanjima, a pomalo je pala u zaborav, lider ove stranke podsjeća da je njeno Predsjedništvo već prihvatilo Sarajlićevu ostavku.


- Preostalo je da isti stranački organ razmotri i izvještaj koji je, po žalbi Semira Efendića, sačinila stranačka Izborna komisija. To će biti učinjeno na prvoj sljedećoj sjednici Predsjedništva SDA koju planiramo održati u prvoj polovini juna. U vremenu epidemije nismo održavali sjednice Predsjedništva, mijenjao ga je Kolegij koji je donosio hitne političke odluke.


Izetbegović je odgovarao i na pitanje da li podržava održavanje izbora u oktobru, a s obzirom na aktuelnu situaciju na relaciji CIK - Vijeće ministara u pogledu budžeta, dok iz SDP-a tvrde da zajedno s CIK-om SDA opstruira održavanje lokalnih izbora.


- Stav SDA je od početka jasan - izbore treba održati i za to ostvariti potrebne uslove, prije svega finansijske. U više navrata smo pozivali Vijeće ministara da to i učini. Isto je činio i CIK, tako da je tvrdnja SDP-a zaista neozbiljna, bez ijednog ozbiljnog argumenta. Tipična opoziciona demagogija - tvrdi Izetbegović


A na pitanje da li će SDA i na ovim lokalnim izborima imati zajedničke kandidate sa SBB-om, kratko odgovara:


- Logičan odgovor na ujedinjavanje bloka stranaka čiju vladu smo krajem prošle godine sa SBB i DF smijenili u Kantonu Sarajevo, bio bi dogovor i međusobna podrška kandidatima u trokutu SDA-SBB-DF. To bi svakom od nas povećalo šanse.

 

Kompletan intervju čitajte na Klix.ba.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI