Hrvatski naučnik svjetskog glasa

Uspjeh Đikićevog instituta: Otkrili šta usporava i zaustavlja širenje koronavirusa!

Nedjeljni magazin 19.05.20, 14:46h

Uspjeh Đikićevog instituta: Otkrili šta usporava i zaustavlja širenje koronavirusa!
U ovom otkriću posebno je zanimljivo to što američka tvrtka Moleculin Biotech već posjeduje potencijalni lijek koji se zove WP1122, a djeluje slično kao 2-DG. Stručnjaci te kompanije već su krenuli u pripremu kliničkog ispitivanja na temelju rezultata iz Frankfurta

 

TimM biohemičara i virologa na Univerziteta Goethe u Frankfurtu uspio je pratiti kako se ljudske stanice mijenjaju nakon infekcije virusom SARS-CoV-2 koji u ljudima izaziva covid-19, saopćio je Ivan Đikić.

 

Naučnici su testirali niz spojeva u laboratorijskim modelima i otkrili neke koji su usporili ili zaustavili razmnožavanje virusa.

 

Dvije potencijalne terapije

 

Među njima su i dvije nove potencijalne terapijske strategije za liječenje covida-19.

 

Jedan lijek blokira metabolizam nukleinskih kiselina samog virusa (ribavirin), a na njemu su već započela klinička ispitivanja.

 

Drugi potencijalni lijek djeluje na metabolizam ugljikohidrata u ljudskim stanicama, jer je dokazano da 2DG (2-deoksi-D-glukoza) blokira glikolizu, važan metabolički put u širenju virusa SARS-CoV-2.

 

U ovom otkriću posebno je zanimljivo to što američka tvrtka Moleculin Biotech već posjeduje potencijalni lijek koji se zove WP1122, a djeluje slično kao 2-DG. Stručnjaci te kompanije već su krenuli u pripremu kliničkog ispitivanja na temelju rezultata iz Frankfurta, piše Index.

 

Riječ je o potpuno novim studijama, različitim od one Đikićevog laboratorija od prije dvije sedmice. Nalazi su pokrenuli dva nova klinička istraživanja, a o njima su pisali Die Welt, Fox News i drugi svjetski mediji.

 

Đikić kaže da je zajedno s kolegicom Sandrom Ciesek, direktoricom Instituta za virologiju, uspostavio blisku suradnju tzv. Aliancu biokemičara i virologa u koju su uključili naučne grupe iz njihovih instituta: Munch, Cinatl, Ciesek i Đikić.

 

"Naš cilj je kroz suradnju što prije upoznati biohemijske puteve koji se mijenjaju u stanicama zaraženim primarnim CoV-2 virusima. te na temelju toga pronaći i nove lijekove. U samo tri, četiri mjeseca postigli smo jako puno", rekao je za Index Đikić.

 

"Prošli tjedan objavili smo i nove informacije u pre-printu o otkriću PL proteaze koje dolazi iz mog laboratorija u suradnji s kolegicom Ciesek. Ovo je prvi objavljeni rad potaknut takvom međudisciplinarnom suradnjom između Muncha i Cinatela u časopisu Nature. Svi smo presretni, a uspjeh smo proslavili zajedno poštujući socijalnu distancu. Institut je u zadnjih par dana bio pretrpan medijskim kućama od SAT1, Pro7, FAZ, do Welta i Fox Newsa", kaže hrvatski naučnik svjetskog glasa.

 

Ističe da se kvaliteta naučnog instituta vidi u sposobnosti da spremno reagira u kriznim situacijama kao što je pandemija covida-19 te da pritom zadrži kvalitetu znanosti.

 

"Jako smo ponosni na Christiana Muncha jer je ovim otkrićem u vrlo kratkom vremenu potaknuo dvije nove potencijalne terapeutske strategije koje vode prema kliničkim ispitivanjima novih lijekova protiv covida-19. Christian je izrazito talentiran znanstvenik kojeg smo regrutirali s Harvarda u IBC2 prije tri godine. Bavi se proteomskom analizoma i nedavno je objavio novu metodu koja se zove MePROD koja mu je omogućila ovo najnovije otkrice o SARS-CoV-2. Jedan od glavnih razloga mojih znanstvenih uspjeha u Frankfurtu jest da sam kao direktor stvorio kulturu znanstvene otvorenosti i kompetitivnosti koja uključuje i ulaganje u mlade znanstvenike i nove tehnologije. Najvažnije je davanje nezavisnosti mladima od prvog dana kada uđu u institut (IBC2), te njihovo mentoriranje i savjeti. Kao direktor ne potpisujem se automatski na njihovim radovima, što je prečesto običaj u mnogim insitucijama, nego im pomažem da sami svojim radom dođu do otkrića. Stoga sam posebno ponosan na Christiana jer je pokazao da u kreativnom okruženju može postići svjetske uspjehe iako je voditelj laboratorija u IBC2 tek tri godine. Njegov uspjeh me čini sretnijim nego da sam ja osobno objavio jedan od svojih radova, jer je ovo početak jedne blistave znanstvene karijere", objasnio je Đikić.

 

"Ovo je veliki pomak"

 

Doktor Christian Münch, vodeći autor na radu i voditelj laboratorija na Institutu za biohemiju (IBC2), komentirao je novo otkriće: "Zahvaljujući tehnologiji mePROD koju smo razvili na IBC2 bili smo prvi put u mogućnosti pratiti stanične promjene nakon infekcije SARS-CoV-2. Činjenica da naši nalazi sada mogu potaknuti daljnja istraživanja u svrhu razvoja lijekova definitivno je veliki pomak."

 

"Uspješna upotreba tvari koje su komponente već odobrenih lijekova izvrsna je prilika u borbi protiv SARS-CoV-2. Te su tvari već dobro okarakterizirane, a znamo kako ih pacijenti toleriraju. U utrci s vremenom naš rad sada može dati važan doprinos razumijevanju koji pravci obećavaju najbrži uspjeh", dodao je profesor Jindrich Cinatl s Instituta za medicinsku virologiju.

 

"Kultura otvorenosti, ulaganja u tehnologije i poticanja kreativnosti znanstvenika poput Christiana Müncha u našem institutu, kao i bliska suradnja biokemičara i virologa, doprinijeli su ovom uspjehu. Projekt je započeo prije samo tri mjeseca i već je potaknuo nove terapijske pristupe protiv covida-19", komentirao je Đikić.

 

"U ovakvoj kriznoj situaciji moramo se posvetiti novim putevima istraživanja. Suradnja između laboratorija Cinatl i Münch omogućila je brzo fokusiranje istraživanja na SARS-CoV-2. Dosadašnji nalazi izvrsna su potvrda ovakvog pristupa međudisciplinarne suradnje", poručila je profesorica Sandra Ciesek, direktorica Instituta za medicinsku virologiju Univerzitetske bolnice u Frankfurtu.

 

(Index.hr, DEPO PORTAQL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI