Spašavanje ljetne sezone

U Hrvatsku bi prvi gosti iz Kine mogli doći već krajem augusta

Biznis Klub 19.05.20, 11:46h

U Hrvatsku bi prvi gosti iz Kine mogli doći već krajem augusta
Cijela stvar, ovisit će o tome hoće li se do tog perioda uspostaviti zračne veze između Kine i Mađarske s obzirom da je Budimpešta hub za dolazak kineskih gostiju, a bude li situacija dobra, ponovno uspostavljanje kinesko-hrvatskih turističkih odnosa je sasvim izgledno

 

Hrvatska će u junu sklopiti ugovore o dolasku turista s pet evropskih država, a prvi gosti iz Kine mogli bi doći do septembra, prenosi Hina u utorak Jutarnji list.

 

Bude li epidemiološka situacija u Hrvatskoj i svijetu u redu do jeseni, negdje od kraja augusta odnosno početka septembra, neslužbeno doznaje dnevnik iz Ministarstva turizma, postoji mogućnost da bi u Hrvatsku mogli početi stizati i prvi kineski turisti.

 

Cijela stvar, ovisit će o tome hoće li se do tog perioda uspostaviti zračne veze između Kine i Mađarske s obzirom da je Budimpešta hub za dolazak kineskih gostiju, a bude li situacija dobra, ponovno uspostavljanje kinesko-hrvatskih turističkih odnosa je sasvim izgledno.

 

Prije toga bit će ipak potrebno uspostaviti bilateralne odnose s evropskim državama, po uzoru na ugovor sa Slovenijom, a koje će nam biti važne zbog dolaska auto i drugih gostiju. Kako zasad stvari stoje, krajem sedmice moglo bi biti poznato koje će države biti sljedeće u nizu za dogovorno otvaranje s 1. junom, a najizglednije je da će to biti Mađarska, Austrija, Češka i Slovačka.

 

"Nije nužno da će otvaranja sa svima biti u isto vrijeme, ali početak juna plan je za drugi val bilateralnih sporazuma, dok bi treći bio od 15. juna kad bi trebali biti uspostavljeni odnosi s Njemačkom", piše Jutarnji list.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI