Gužve na pojedinim graničnim prelazima

Ovo je procedura za ulazak i izlazak iz Hrvatske: Turisti moraju imati rezervaciju, nema privilegovanih

Hronika 18.05.20, 12:57h

Ovo je procedura za ulazak i izlazak iz Hrvatske: Turisti moraju imati rezervaciju, nema privilegovanih
U posljednjih devet dana bilo je oko 17 hiljada ulazaka u Hrvatsku

 

Direktor Službe za susjedne zemlje Uprave za granicu MUP-a Hrvatske Tomislav Kufner objasnio je za Hrvatsku radio-televiziju proceduru uz koju je moguće ući u ovu zemlju, ili iz nje izaći.

 

"Prije desetak dana promijenjena je odluka o zabrani prelaska graničnih prijelaza. Uvedene su nove kategorije stranaca kojima je omogućen ulazak u RH. Prvenstveno to su poslovni posjeti ili posjeti u gospodarskom interesu RH. Da bi mogli ući, moraju određenom dokumentacijom dokazati svrhu svoga ulaska. Turisti na graničnom prijelazu moraju policijskim službenicima pokazati rezervaciju hotela, apartmana i slično. U protivnom turisti ne mogu prijeći granicu", rekao je Kufner za HRT.

 

Turisti na graničnim prelazima ne ispunjavaju nikakve formulare već dobivaju obrazac s epidemiološkim uputstvima u vezi sa socijalnom distancom, pranjem ruku itd.

 

Kufner dodaje da se granična policija prilagođava novonastaloj situaciji.

 

"Tražimo ih dokumentaciju oko mjesta smještaja te broj telefona, a kako bi ih se moglo kontaktirati u slučaju nekakve zaraze ili problema", kaže Kufner.

 

On je dodao da je u posljednjih devet dana bilo oko 17 hiljada ulazaka u Hrvatsku.

 

"Nastale su gužve na pojedinim graničnim prijelazima, poglavito u Istri i Primorsko-goranskoj županiji. Radi se o tim dodatnim poslovima koje moramo provjeriti kod ulaska svakog turista", kaže Kufner.

 

Dodaje da "nema privilegovanih" iako je u zemljama poput Češke ili Slovačke povoljnija epidemiološka situacija nego na primjer u Njemačkoj.

 

"Promet putnika nije u onom opsegu u kojem je bio prije korona virusa", dodaje.

 

Saradnja s graničnom policijom na primjer Slovenije ili BiH je, kaže, dobra.

 

"Svakodnevno razgovaramo s kolegama, eventualno ako su oni ili mi uveli neke promjene oko prelaska granice. Suradnja je na dobroj razini", ističe Kufner.

 

(HRT, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI