'Ne smijemo dozvoliti izjednačavanje antifašizma i fašizma'

Bećirović: Nije pametno potcjenjivati mračne ideologije ustaštva i četništva, posebno kada se šire po BiH!

Front 16.05.20, 10:29h

Bećirović: Nije pametno potcjenjivati mračne ideologije ustaštva i četništva, posebno kada se šire po BiH!
Mi nikada ne smijemo dozvoliti izjednačavanje antifašizma i fašizma! Mrak i svjetlo nisu isto. Oni koji to izjednače odlučili sa da žive u vječnom mraku mržnje, podjela i neljudskosti - poručuje Bećirović

 

 

Denis Bećirović, potpredsjednik SDP BiH i delegat u Domu naroda Parlamenta BiH, smatra kako uvijek i na svakom mjestu treba iskazati poštovanje prema nevinim žrtvama, bez obzira koje su rase, nacije ili vjere.


To nije znak slabosti, nego snage i zrelosti. Istina i pravda nisu neprijatelji mira. Upravo na njima se temelji mir i stabilnost.
Svojevremeno sam u kapacitetu predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH iskazao poštovanje prema nevinim žrtvama koncentracionog logora Jasenovac. Smatram da su danas u Jasenovcu trebali biti predsjednik Sabora Republike Hrvatske Gordan Jandroković i vrh Katoličke crkve u Hrvatskoj. Nažalost, oni to nisu učinili. 


Zapovjednik koncentracionog logora Jasenovac i jedan najokrutnijih zločinaca u toku Drugog svjetskog rata bio je Maks Luburić. Taj isti Luburić bio je i zapovjednik Oružanih snaga NDH, koje su sredinom maja 1945. godine stigle na Bleiburg. Biti pokrovitelj bilo kakve manifestacije poraženim vojnicima koji su četiri pune godine ratovali na strani Adolfa Hitlera je civilizacijski sunovrat.


Još gore stanje je u Srbiji koja je u 2015. godini napravila završni potez u smislu revizije narativa Drugog svjetskog rata. Izmišljanje „nove” historije u Srbiji imalo je za cilj nacionalizaciju antifašizma i kompromitiranje oslobodilačke borbe Titovih partizana, pokušaj instaliranja „anti-antifašizma“ kao temeljne vrijednosti društva, kroz sistematsku demonizaciju cjelokupnog historijskog iskustva avnojevske Jugoslavije. 


Zakon o rehabilitaciji iz 2006. godine i njegova implementacija u praksi, dovela je do nametanja neistinite predstave u Srbiji o pojedinim historijskim događajima, ličnostima i procesima. Napori desničarske srpske političke elite ka političkoj rehabilitaciji generala Draže Mihailovića i monumentalizaciji ovog ratnog zločinca završili su se i formalno 14. maja 2015. godine kada je Sudsko vijeće Višeg suda u Beogradu rehabilitiralo zločinca Dragoljuba – Dražu Mihailovića. To nije samo rehabilitacija Mihailovića već i rehabilitacija ideologije velike Srbije.


Dugo godina tvrdim da nije pametno potcjenjivati mračne ideologije ustaštva i četništva, kao i bilo kojeg drugog nacifašizma i ekstremizma. Posebno je opasno kada se ustaška i četnička ideologija pokušavaju proširiti na državnoj teritoriji antifašističke Bosne i Hercegovine.
Mi nikada ne smijemo dozvoliti izjednačavanje antifašizma i fašizma! Mrak i svjetlo nisu isto. Oni koji to izjednače odlučili sa da žive u vječnom mraku mržnje, podjela i neljudskosti. 


Ideologije koje su završile na smetljištu historije ne trebaju biti nikome putokaz u Hrvatskoj i Srbiji, a pogotovo ih ne trebaju izvoziti u Bosnu i Hercegovinu - navodi Bećirović u svomk saopštenju.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI