Mehmedovićeva inicijativa sutra na Zastupničkom domu PSBiH

HDZ i SNSD protiv toga da se obustave poslaničke plate za mjesece bez sjednica: 'Zašto bi zastupnici ili delegati bili izuzeti iz zakona'

Front 14.05.20, 16:22h

HDZ i SNSD protiv toga da se obustave poslaničke plate za mjesece bez sjednica: 'Zašto bi zastupnici ili delegati bili izuzeti iz zakona'
ni po zakonu o radu radniku ne pripada plaća ako nije radio, zašto bi zastupnici ili delegati bili izuzeti iz toga

 

Administrativna komisija nije prihvatila inicijativu da se plaće ne isplaćuju kada Parlament ne radi. SNSD i HDZ bili protiv tačnije Sredoje Nović, Nebojša Radmanović, Obren Petrović, Borjana Krišto, Bariša Čolak i Lidija Bradara. SDA i DF glasali su ZA (Nermin Mandra, Asim Sarajlić, Safet Softić i Vlatko Glavaš).

 

Šemsudin Mehmedović predlagač ove inicijative kaže za Patriju da je konačno nakon mjeseci blokade rada Parlamenta u dnevnom redu sjednice i inicijativa da se obustavi isplata pata i svih prinadležnosti ukoliko zastupnik ne prisustvuje bar jednoj sjednici u mjesecu.

 

„Danas je Administrativna komisija odbila ovu inicijativu, zahvaljujući HDZ-u i SNSD članovima ove komisije. Međutim na Komisiji za finansije i Budžet ZD PSBiH Inicijativa je usvojena zahvaljujući većini SDA-DF-Naša stranka, iako su članovi HDZ i SNSD bili protiv i suzdržani.

 

Tako će ova inicijativa sutra na Zastupničkom domu biti razmatrana. Ovo je jedno racionalno rješenje jer ni po zakonu o radu radniku ne pripada plaća ako nije radio, zašto bi zastupnici ili delegati bili izuzeti iz toga“, kazao je Mehmedović.

 

Druga stvar je, ističe, da u ovom period pandemije smatra da izabrani i imenovani dužnosnici treba da pokažu veći stepen socijalne osjetljivosti i da zajedno sa onima koje predstavljaju podnesu teret podizanja ekonomije BiH.

 

„Na kraju mislim da je došlo vrijeme da se razmišlja i o potpunom ukidanju profesionalnog rada izabranih zvaničnika, jer ako žele da predstavljaju građane Bosne i Hercegovine onda da to rade volonterski i treba da im to bude čast. Očekujem da zastupnici u prvom redu pokažu visok nivo svijesti i da podrže ovu inicijativu i da zadužimo Vijeće ministara da konačno uradi izmjene Zakona koji ovu materiju precizno definiše“, kaže Mehmedović.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI