Nakon litije u Nikšiću

Osam sveštenika SPC u pritvoru u Crnoj Gori, Beograd traži njihovo oslobađanje

Front 13.05.20, 10:49h

Osam sveštenika SPC u pritvoru u Crnoj Gori, Beograd traži njihovo oslobađanje
Episkop Joanikije i mitroplit SPC u Crnoj Gori Amfilohije predvodili su tradicionalnu litiju ulicama Nikšića povodom dana Svetog Vasilija Ostroškog, kojoj je prisustvovalo nekoliko hiljada građana

 

Crnogorsko tužiteljstvo odredilo je u srijedu 72-satni pritvor episkopu Srpske pravoslavne crkve Joanikiju i još sedam svećenika zbog molitvene šetnje koja je okupila nekoliko hiljada vjernika usprkos zabrani okupljanja, a službeni Beograd zatražio je njihovo oslobađanje.

 

Predsjednik Srpske narodne partije i ministar u Vladi Srbije Nenad Popović ocijenio je u srijedu da su vlasti Crne Gore hapšenjem vladike Joanikija i svećenika Srpske pravoslavne crkve do kraja ogolile svoje "antisrpsko, autoritarno i komunističko lice".

 

On je zatražio od Crne Gore da hitno pusti iz pritvora vladiku i druge svećenike, prenijela je Hina.

 

Dok je trajalo saslušanje svećenika, privedenih u utorak kasno navečer, ispred policijske stanice u Nikšiću, a potom i zgrade osnovnog tužiteljstva grupa vjernika protestovala je tražeći njihovo oslobađanje, dok su ispred njih stajali plicajci sa opremom za razbijanje demonstracija.

 

Episkopu Joanikuju i svećenicima, kako je saopćeno, tužiteljstvo na teret stavlja kazneno djelo nepostupanja po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

 

„Oni su su suprotno naredbama ministarstva zdravlja prekršili zabranu okupljanja na javnom mjestu i organizirali vršenje vjerskog obreda-litije ulicama grada Nikšića, kojoj je prisustvovao veći broj građana", saopćilo je osnovno državno tužiteljstvo Nikšić.

 

Prethodno je glavni državni tužilac Ivica Stanković poručio „svima koji svjesno krše mjere i naredbe nadležnih organa da će izazvati odlučnu reakciju tužiteljstva“.

 

Episkop Joanikije i mitroplit SPC u Crnoj Gori Amfilohije predvodili su tradicionalnu litiju ulicama Nikšića povodom dana Svetog Vasilija Ostroškog, kojoj je prisustvovalo nekoliko hiljada građana. Molitva se, prema riječima mitropilita SPC, trebala održati u crkvi, no kada su vidjeli koliko se vjernika okupilo "nisu se mogli odreći šetnje".

 

Odmah nakon litije, crnogorsko Nacionalno koordinacijsko tijelo za kontrolu zaraznih bolesti zatražilo je hitnu reakciju tužiteljstva, zbog „protuzakonitog i visoko epidemiološki rizičnog javnog okupljanja“.

 

Srpska pravoslavna crkva od početka ove godine dva je puta sedmično organizirala dobro posjećene protestne šetnje u svim gradovima Crne Gore, kojima su se protivili zakonu o slobodi vjeroispovijesti koji regulira vlasništvo nad crkvenom imovinom. SPC tvrdi da joj crnogorska država tim zakonom želi oteti crkve i manastire, kojih ta vjerska zajednica u Crnoj Gori ima oko 700.

 

Nakon što je sredinom marta crnogorska vlada uvele epidemiološke mjere zbog koronavirusa, SPC je zaustavila litije, ali je istodobno najavila da će nastaviti s prosvjedima nakon što se situacija normalizira. 

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI