PREKO GRANICE SAMO SA NEGATIVNIM NALAZOM

Iskustvo iz Sarajeva: Koliko košta testiranje na Covid-19 u privatnim klinikama i jesu li testovi validni?

Hronika 11.05.20, 20:56h

Iskustvo iz Sarajeva: Koliko košta testiranje na Covid-19 u privatnim klinikama i jesu li testovi validni?
Građani najčešće dolaze na testiranje ukoliko moraju putovati van BiH. No, testiranih za sada nema mnogo

 

 


Hoće li testiranja u privatnim klinikama uzeti maha u narednom periodu s obzirom da susjedne zemlje za dozvolu prelaska granice najavljuju posjedovanje dokaza o negativnom rezultatu na Covid-19. Ekipa televizije N1 provjerila je koliko koštaju i koliko su validna testiranja u privatnim klinikama?


Posjetili su jednu sarajevsku kliniku da vide kako izgleda analiza jednog od pacijenata na Covid-19.


- Ovdje imamo jedan uzorak pacijentice koji ćemo upravo testirati. Venska krv je u pitanju. Znači možemo raditi iz venske i kapilarne krvi. Ukucali smo sve potrebne podatke koje aparat zahtjeva. Znači aparat radi jedno desetak minuta. Petnaesetak minuta dok se sve pripremi. Ispiše se nalaz, pacijentu se uruči.

Upravo nam završava test pacijentice koju smo testirali – nalaz je negativan.

Sada se upućujemo u prostoriju u kojoj ispisujemo rezultate. Ipak izdajemo pacijentima na A4 formatu, da mogu da vide šta koje pozitivno ili negativno antitijelo znači.

Dnevno imamo iznad 20 pacijenata. Prosjek pozitivnih je negdje oko 5,2 posto od toga - pojasnila je cijelu proceduru Hasema Ališković, inžinjer medicinsko-laboratorijske dijagnostike.


Cijena serološkog testiranja u ovoj klinici košta 60 maraka. Građani najčešće dolaze na testiranje ukoliko moraju putovati van BiH. No, testiranih za sada nema mnogo. 


No postoje i jeftiniji testovi, ali postoji i razlika među njima...Više detalja saznajte u prilogu N1

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI