NAKON PISANJA POJEDINIH MEDIJA

Vlada FBiH odgovara na laži: Nije tačno da ćemo zaposliti 870 osoba, tačno je da smo na platama uštedjeli 18,5 miliona KM!

Front 11.05.20, 20:15h

Vlada FBiH odgovara na laži: Nije tačno da ćemo zaposliti 870 osoba, tačno je da smo na platama uštedjeli 18,5 miliona KM!
Kako se navodi u reakciji iz kabineta premijera FBiH, u istom tekstu je čak navedeno da su zaustavljeni svi konkursi za nova zapošljavanja, što također demantuje nova zapošljavanja

  

 

Pojedini mediji danas prenose tekst koji naslovom optužuje Vladu Federacije BiH da u ovo nesretno vrijeme pandemije novog koronavirusa planira zaposliti 870 osoba. 


Da se radi o neistini, navedeno je u istom tekstu u kojem autor/i pišu da su ušteđena sredstva planirana za plaće i naknade za nova zapošljavanja u iznosu od 18,5 miliona.


Kako se navodi u reakciji iz kabineta premijera FBiH, u istom tekstu je čak navedeno da su zaustavljeni svi konkursi za nova zapošljavanja, što također demantuje nova zapošljavanja.


- Stoga, zaista ne vidimo vezu između optužujućeg naslova i onoga što se navodi u tekstu pod tim naslovom. Pomenuta sredstva samo su dio ušteda koje su napravljene u Rebalansu Budžeta FBiH za 2020. godinu, a sve s ciljem obezbjeđivanja novca za umanjenje negativnih ekonomskih posljedica. A što se tiče povećanja zaposlenih, u ovoj godini je planirano preuzimanje zaposlenih Federalnog zavoda PIO/MIO, njih 815, zatim 40 osoba u FUP, šest novozaposlenih u Uredu za reviziju i tri u Federalnoj upravi za geodetsko-imovinske poslove. Istovremeno za dvoje je smanjen broj zaposlenih u Parlamentu Federacije BiH, ističu iz premijerovog kabineta.

 

 

(FENA/ad)

   

BLIN
KOMENTARI