foto/ nova tv serija 'narcos' na o kanalu

U rodnom gradu ga se stide: Čuveni Escobar bio je brutalni kriminalac, hladnokrvni ubica, ali i humanitarac i veliki vjernik...

Mediji 10.05.20, 12:42h

U rodnom gradu ga se stide: Čuveni Escobar bio je brutalni kriminalac, hladnokrvni ubica, ali i humanitarac i veliki vjernik...
Tako turisti mogu vidjeti i lokaciju na koju je Escobar u sitne sate dovodio gole prostitutke kako bi se takmičile u trčanju na štiklama

 

Trgujući drogom čuveni kolumbijski narkodiler Pablo Escobar svojevremeno je zarađivao čak milion dolara dnevno. Novac koji nije mogao „oprati“ zakopavao je u zemlju i skrivao u zidove. Svake godine otpisivao je po 500 miliona dolara koji bi strunuli od vlage, izgorjeli ili bi ih jednostavno pojeli štakori. Vjerovali ili ne, kralj kokaina je veliki dio novca usmjeravao u humanitarne svrhe i bio je veliki vjernik.

 

Redovno je provodio vjerske običaje i imao savršenu vezu sa crkvom. Molio se Bogu, gradio crkve, davao kuće siromašnima, citirao stihove iz Biblije i čvrsto je vjerovao da mu je Bog pomagao u poslovnim aktivnostima. 

 

S druge strane, ko god bi mu se našao na putu, bio bi hladnokrvno ubijen. Smatraju ga odgovornim za čak 6.000 ubistava među kojima je najmanje 450 policajaca. Članovi njegovog narko kartela spaljivali su žrtve kako im niko nikada ne bi pronašao tragove. 

 

pablo-escobar-2-jpg

 

Danas u Escobarovom rodnom gradu Medellínu većina ga se stidi i ne želi da mu se spominje ime, znajući koliko je uništio reputaciju prelijepe Kolumbije. Ipak, turistički vodiči u Medellinu gostima pokazuju njegov grob, ali i heliodrom, vikendicu i druga mjesta u kojima je mafijaški boss provodio vrijeme. Tako turisti mogu vidjeti i lokaciju na koju je Escobar u sitne sate dovodio gole prostitutke kako bi se takmičile u trčanju na štiklama. 

 

pablo-escobar-3-jpg

 

Pablo Escobar je ubijen u decembru 1993. godine, a njegov život fascinantno je opisan u seriji „Narcos“ koju bosanskohercegovačka publika može pratiti 12. maja u programu O Kanala. Ova biografska kriminalistička serija prikazuje, između ostalog, sukobe Escobarovog kartela s DEA-om, američkom policijskom agencijom za suzbijanje droge, ali i borbu za prevlast s drugim narko kartelima. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

BLIN
KOMENTARI