'SLOBODNA BOSNA' OTKRIVA

Druge proziva, a zakon krši: Akter afere 'Respiratori' Đenan Salčin tri godine nezakonito na čelu Agencije za javne nabavke?!

Front 07.05.20, 13:55h

Druge proziva, a zakon krši: Akter afere 'Respiratori' Đenan Salčin tri godine nezakonito na čelu Agencije za javne nabavke?!
Kao kadar SBB-a, Salčin je imenovan za vršioca dužnosti u februaru 2017. godine, te je u tom svojstvu ostao sve do danas, jer nikada nije na Vijeću ministara imenovan za direktora

 

 

 

 

Dok se danima vode rasprave o tome šta je zakonito a šta ne u aferi "Respiratori", tragikomična je činjenica da jedan od aktera afere, osoba koja skoro svakodnevnoo proziva mnoge druge da su prekršili zakon, već tri godine nezakonito obnaša dužnost sa koje tako autoritativno nastupa.


Naime, akter afere "Respiratori" Đenan Salčin već treću godinu se nezakonito nalazi na čelu Agencije za javne nabavke, u svojstvu vršioca dužnosti direktora, tvrdi se u tekstu koji je danas objavila Slobodna Bosna.


Dalje se navodi da je Salčin još 15. februara 2017. godine, kao kadar SBB-a, imenovan za vršioca dužnosti, te je u tom svojstvu ostao sve do danas, jer nikada nije na Vijeću ministara imenovan za direktora.

 

salcin-sl-glasnik

 

Po Zakonu o upravi Bosne i Hercegovine kaže u svome članu 55. tačka a) da "vršilac dužnosti može biti imenovan na period koji ne može biti duži od tri mjeseca".


 
U Zakonu se dodaje da "izuzetno, a radi sprečavanja nastanka štetnih posljedica za rad i funkcioniranje institucije, organ nadležan za imenovanje rukovodioca i zamjenika rukovodioca iz stava 1. ovog člana može donijeti rješenje o imenovanju vršioca dužnosti rukovodioca na još jedan period od tri mjeseca u naročito opravdanim slučajevima, kao što je slučaj kada postupak imenovana rukovodioca i zamjenika rukovodioca nije okončan i slično".

 

salcin-zakon-55-clan


Dakle, Salčin je kao v. d. mogao maksimalno ostati šest mjeseci na čelu Agencije, a prošlo je više od tri godine otkako je on na toj poziciji, što znači da je 2,5 godine proveo nezakonito na ovoj rukovodećoj poziciji.


Slobodna Bosna podsjeća i da je prije Agencije za javne nabavke Salčin vodio i JP Autoceste Federacije, gdje je također u periodu od marta 2016. do februara 2017. bio vršilac dužnosti direktora, ali nikada nije imenovan za direktora.

 

(SB/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)