Zabilježeno značajno smanjenje potražnje

Uticaji pandemije: Svjetske cijene prehrambenih proizvoda pale treći mjesec zaredom

Biznis Klub 07.05.20, 13:49h

Uticaji pandemije: Svjetske cijene prehrambenih proizvoda pale treći mjesec zaredom
FAO indeks cijena šećera dostigao je 13-godišnji minimum, jer se smanjio za 14,6 posto u odnosu na mart, kada je zabilježio još veći mjesečni pad

 

Svjetske cijene prehrambenih proizvoda pale su treći mjesec zaredom tokom mjeseca aprila, jer su ekonomski i logistički uticaji pandemije Covid-19 rezultirali značajnim smanjenjem potražnje za mnogim proizvodima.

 

Indeks cijena hrane Organizacija za prehranu i poljoprivredu (FAO), koji prati međunarodne cijene prehrambene robe kojom se najviše trguje, u aprilu je prosječno iznosio 165,5 bodova, što je oko 3,4 posto niže u odnosu na prethodni mjesec i tri posto niže u odnosu na april 2019. godine.

 

FAO indeks cijena šećera dostigao je 13-godišnji minimum, jer se smanjio za 14,6 posto u odnosu na mart, kada je zabilježio još veći mjesečni pad. U međuvremenu, restriktivne mjere u velikom broju zemalja dovele su do dodatnog pritiska na smanjenje potražnje.

 

FAO indeks cijena biljnog ulja smanjio se u aprilu 5,2 posto, što je uzrokovano padom vrijednosti palmi, soje i uljane repice. Smanjena potražnja za biogorivima igrala je ulogu, kao i opadajuća potražnja iz prehrambenog sektora, zajedno s većom od očekivane proizvodnje palminog ulja u Maleziji i padom cijena soje u Sjedinjenim Američkim Državama, navodi se u saopćenju UN-ove Organizacija za prehranu i poljoprivredu.

 

FAO indeks cijena mliječnih proizvoda pao je za 3,6 posto, a cijene maslaca i mlijeka u prahu zabilježile su dvocifren pad uslijed povećane izvozne dostupnosti, povećanja zaliha, slabe potražnje za uvozom i smanjene prodaje ovih proizvoda u restoranima u sjevernoj hemisferi.

 

FAO indeks cijena mesa opao je 2,7 posto. Djelomični oporavak uvozne potražnje iz Kine nije bio dovoljan da uravnoteži pad uvoza u drugim mjestima, dok su velike zemlje proizvođači pretrpile logističke negativne posljedice i nagli pad potražnje iz sektora prehrambenih usluga zbog mjera izolacije.

 

FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI