Ko šta (ne) smije

Počeo posljednji policijski čas u Srbiji: Ukida se vanredno stanje, ali evo koje mjere ostaju na snazi

Front 06.05.20, 20:00h

Počeo posljednji policijski čas u Srbiji: Ukida se vanredno stanje, ali evo koje mjere ostaju na snazi
Na otvorenom prostoru biće dozvoljeno maksimalno da se okupi 20 ljudi, te neće biti ni održavanja sportskih događaja sa publikom. Slavlja poput svadbi, krštenja, rođendana biće dozvoljena od 15. juna

 

Večeras u 18 časova počeo je posljednji policijski čas od uvođenja vanrednog stanja u Srbiji. Naime, vanredno stanje će danas ukinuti Skupština Srbije, nakon čega više neće biti mogućnosti uskraćivanja kretanja građanIma. Ipak, mnoge mere zaštite od korona virusa ostaće na snazi.

 

Ukida se policijski čas i zabrana kretanja za starije od 65 godina. Oni će moći da se prošetaju kad god požele, ali nikako u grupi i za njih ostaje preporuka da što više vremena provode u svom domu. Na snazi ostaje držanje distance od dva metra, do daljeg će morati da se izbjegavaju kontakti - zagrljaj, rukovanja. Kinai i pozorišta neće početi da rade do 31. maja. U školi neće biti nastave, radiće samo dnevni boravak kako bi se izašlo u susret roditeljima koji moraju da rade. Fakulteti će vrata za studente otvoriti tek krajem maja ili početkom juna, ali za studente koji polažu ispite i koji treba da obave laboratorijske vježbe.

 

Na otvorenom prostoru biće dozvoljeno maksimalno da se okupi 20 ljudi, te neće biti ni održavanja sportskih događaja sa publikom. Slavlja poput svadbi, krštenja, rođendana biće dozvoljena od 15. juna.

 

Javni prevoz u većini gradova počinje da radi, ali u autobus će moći da uđu samo zaposleni, odnosno putnici koji imaju mjesečnu kartu (bus plus) za zaposlene ili periodičnu kartu ali moraju imati potvrdu od firme da moraju da rade.

 

U drugoj fazi, kada počnu sa radom fakulteti, u autobuse gradskog prevoza ulaziće i studenti, kasnije i učenici, da bi na kraju, u četvrtoj fazi, mogli i stariji od 65 godina.

 

U javnom prevozu, ali i u restoranima i kafićima, moraće da se nose i dalje rukavice i maske, ali i da se održava socijalna distanca od dva metra i izbjegavaju fizički kontakti - rukovanja i zagrljaj.

 

(Kurir.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI