Misteriozno ubistvo i samoubistvo

Ubijen naučnik koji je navodno bio na pragu važnog otkrića o Covidu-19: Čovjek koji mu je pucao u glavu se ubio

Hronika 06.05.20, 16:10h

Ubijen naučnik koji je navodno bio na pragu važnog otkrića o Covidu-19: Čovjek koji mu je pucao u glavu se ubio
Prema navodima policije, Liu i Gu su se poznavali prije strašnog zločina, no nije poznato u kakvom su tačno odnosu bili te što bi mogao biti motiv ubistva

 

Ugledni naučnik s Medicinskog centra Univerziteta u Pittsburghu (UPMC) je navodno bio na pragu važnog otkrića povezanog s koronavirusom kad je, prema navodima policije, izgubio život u slučaju ubojstva i samoubojstva, piše Daily Mail.

 

Doktor Bing Liu (37) bio je sam kod kuće u subotu navečer, kad je jedan muškarac – kasnije identificiran kao Hao Gu (46) – upao u njegov stan i počeo pucati. Liu je hicima pogođen u glavu, vrat i torzo i na mjestu je preminuo.

 

U vrijeme ubistva njegova supruga nije bila kod kuće. Par nije imao djece. Policija je kasnije rekla da se nakon zločina Gu vratio u svoj auto parkiran otprilike stotinu metara dalje i izvršio samoubistvo.

 

Prema navodima policije, Liu i Gu su se poznavali prije strašnog zločina, no nije poznato u kakvom su tačno odnosu bili te što bi mogao biti motiv ubistva.

 

Liu, inače porijeklom Kinez, doktorirao je kompjuterske znanosti na Nacionalnom univerziteu u Singapuru, da bi kasnije otišao na Carnegie Mellon univerziteta u Pittsburgh.

 

'Doktor Bing je bio izniman naučnik koji je zaradio poštovanje mnogih kolega iz tog područja te dao značajan doprinos znanosti', navedeno je u službenoj objavi fakulteta.

 

Pridružio se UPMC-u prije nekoliko godina i bio suautor više od 30 knjiga i publikacija čime je zaradio reputaciju izvrsnog naučnika i mentora mlađim kolegama.

 

Čelnica odjela na kojem je radio nesretni Bing, doktorica Ivet Bahar, kazala je da je Bing neposredno prije smrti istraživao Covid-19 te bio na pragu zanimljivih otkrića.

 

Iza doktora Liua ostali su supruga i roditelji koji žive u Kini.

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI