NA BRZINU SE PREREGISTROVALI

Kako su maske u Sarajevu kupljene od firme sina kantonalne zastupnice Bilsene Šahman koja se bavila prodajom kolača?!

Biznis Klub 05.05.20, 20:18h

Kako su maske u Sarajevu kupljene od firme sina kantonalne zastupnice Bilsene Šahman koja se bavila prodajom kolača?!
Kantonalna uprava civilne zaštite Kantona Sarajevo (KS) nabavila je 50.000 zaštitnih maski od firme “Panta Rei”, čiji je trenutni vlasnik Bariš Bejtović, sin Bilsene Šahman, zastupnice Saveza za bolju budućnost (SBB) u Kantonalnoj skupštini, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH)

 

Izvor: BIRN

Piše: Albina Sorguč


Prema ugovoru koji je potpisan 20. marta, vrijednost nabavke troslojnih jednokratnih zaštitnih maski iznosila je 52.650 konvertibilnih maraka (KM) s porezom na dodanu vrijednost (PDV).


Prema osnivačkim dokumentima “Panta Rei”, kompaniju je sa sinom osnovala Bilsena Šahman, koja u toj firmi danas, prema zvaničnom registru kompanija, obavlja posao prokuriste. Djelatnost kompanije je, prema Portalu javnih nabavki i registru kompanija, “njega i održavanje tijela”.


Bariš Bejtović za BIRN BiH kaže da se firma prije početka pandemije bavila prodajom torti i kolača za tržne centre.


- Kad sam ja kao vlasnik uvidio da će to sve stati, kao što i jeste stalo, a s obzirom da imam u firmi radnika koji su i samohrane majke i djeca šehida i većinom mladi i visokoobrazovani ljudi, tražio sam način da nešto radim da bismo te ljude zadržali, da ne bih morao da ih šaljem na Biro - kaže Bejtović i objašnjava da je prije proglašenja vanrednog stanja potpisao ugovore s firmama koje proizvode tekstil i dao im ideju da počnu proizvoditi maske.


- Među prvima kojima sam odradio bili su privatni lanci marketa, apoteka, prodavali smo zaštitne maske, pamučne ili jednokratne - kaže Bejtović.

 

ugovor-maske-panta-rei-2


Kozmetički saloni i uočene nepravilnosti


Erduan Kafedžić, šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo, kaže da je Ured u ovoj javnoj nabavci uočio nepravilnosti i da “ima elemenata da se ide dublje u provjere”. On objašnjava da Ured od početka stanja nesreće prikuplja podatke o provedenim nabavkama.


- Kada je došla na red Civilna zaštita, uočili smo nepravilnosti u ovoj javnoj nabavci – da se u dostavljenom materijalu i na web stranici Ureda za borbu protiv korupcije, gdje se evidentiraju sve javne nabavke, spominje firma ‘Panta Rei Bijeljina’, a na ugovoru piše ‘Panta Rei Sarajevo’ - kaže Kafedžić.


On kaže da će Ured tražiti informacije od Civilne zaštite zašto se jedna firma pojavljuje na konkursu, a druga u ugovoru.


Agencija za javne nabavke ranije je objasnila da se u “situaciji krajnje hitnosti, kada nije moguće primijeniti redovne postupke javne nabavke, ali ipak postoji dovoljno vremena, može koristiti pregovarački postupak bez objavljivanja obavještenja o nabavci”.


U obavještenju o pokretanju nabavke, objavljenoj na stranicama Vlade Kantona Sarajevo, navodi se kako je Civilna zaštita KS-a izuzela ovu nabavku iz redovnih procedura nabavke, uz objašnjenje da bi primjena postupka javne nabavke izazvala negativne posljedice.


Ugovor s firmom “Panta Rei” potpisan je istog dana kada je i donijeta Odluka o pokretanju postupka za izuzeće od primjene Zakona o javnim nabavkama.


Nastavak teksta čitajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI