Šeranić najavio da će komisije ispitati primjenu protokola

Jesu li pacijenti donijeli virus ili su zaraženi na Klinici: 'Ne možemo govoriti da je UKC RS novi klaster'

Hronika 03.05.20, 13:07h

Jesu li pacijenti donijeli virus ili su zaraženi na Klinici: 'Ne možemo govoriti da je UKC RS novi klaster'
Zaraženo 12 pacijenata u UKC RS, komisije će ispitati primjenu protokola

 

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske (RS) Alen Šeranić najavio je danas da će naredne sedmice biti imenovane komisije koja će utvrditi primjenu protokola i ponašanja radnika u zdravstvenim ustanovama kada je u pitanju virus korona i mogućnost njegovog širenja u tim ustanovama.

 

Ako je bilo određenih propusta, bit će, kaže, evidentirani oni koji su odgovorni.

 

Šeranić je danas na konferenciji za novinare u Banjoj Luci rekao da je utvrđen virus kod 12 pacijenata koji nisu bili na Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog Kliničkog centra (UKC), što, kaže, ne znači da su donijeli virus u tu zdravstvenu ustanovu ili da su tu bili zaraženi.

 

Kazao je da se ne može govoriti da je UKC Banja Luka novi klaster virusa korona.

 

- Nije neuobičajeno da se infekcija pojavi u zdravstvenoj ustanovi, iako uvijek treba utvrditi zašto i odakle se ta zaraza tu pojavila - naveo je.

 

Šeranić je potvrdio da se vrše operacije koje su hitne, dok su ostale prolongirane.

 

Epidemiologinja u Institutu za javno zdravstvo RS Jelena Đaković-Dević rekla je da se taj bh. etnitet trenutno nalazi u fazi transmisije virusa u zajednici, kada se za veći broj osoba ne može utvrditi epidemiološka veza.

 

Dodala je da su date preporuke za prevenciju i kontrolu infekcije te predostrožnosti u domovima za stare osobe i zdravstvene ustanove.

 

RS će, nakon što je, kako kaže, prošla kroz nekoliko faza karakterističnih za ovu epidemiju, krenuti u period ublažavanja mjera ili neke u potpunosti povlačiti.

 

- To ne znači da svi treba da se opuštenije ponašamo – rekla je Đaković-Dević i pozvala građane da se i dalje pridržavaju mjera.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI