Hoće li Rusima biti dozvoljen dolazak u Mostar

Džaferović: Pripadnici OS BiH mogu vršiti dezinfekciju, ne vidim potrebu za stranom pomoći

Front 03.05.20, 10:29h

Džaferović: Pripadnici OS BiH mogu vršiti dezinfekciju, ne vidim potrebu za stranom pomoći
Što se tiče eventualne saradnje sa oružanim snagama drugih država i njihovog dolaska u BiH, Džaferović kaže da je zahvalan svima koji žele pomoći, ali se moraju ispoštovati procedure

 


Mogući dolazak jedinice Oružanih snaga Ruske Federacije u Mostar, kako bi izvršili dezinfekciju Sveučilišne kliničke bolnice, izazvao je dosta nejasnoća. Očekuje se da konačnu odluku o davanju dozvole za ulazak na teritoriju Bosne i Hercegovine iz Srbije ovoj vojnoj jednici donese Predsjedništvo BiH.

 

Predsjedavajući Šefik Džaferović kaže da Predsjedništvo BiH ne može odlučivati u ovom slučaju, jer nisu ispoštovane neophodne procedure.

 

-Ne postoji ni stav Vijeća ministara, ni nadležnih ministarstava i drugih agencija koje moraju biti uključene u cijeli proces, kaže Džaferović.

 

Što se tiče eventualne saradnje sa oružanim snagama drugih država i njihovog dolaska u BiH, Džaferović kaže da je zahvalan svima koji žele pomoći, ali se moraju ispoštovati procedure.

 

-Ministarstvo odbrane BiH i nadležna ministarstava drugih država mogu postići bilateralni sporazum o saradnji, naravno uz koordinaciju sa EUFOR-om i odobrenje Predsjedništva BiH, istaknuo je Džaferović.

 

Dodaje kako, inače, ne vidi potrebu da se za dezinfekciju bolničkih ustanova u BiH anagažiraju oružane snage drugih država.

 

-Oružane snage BiH imaju jedinicu koja je obučena za dezinfekciju i dekontaminaciju. Kao jedan od članova Predsjedništva u čijoj je to nadležnosti, spreman sam da u svakom trenutku dam odobrenje za upotrebu te jedinice u bilo kojem dijelu naše zemlje. Koliko sam upoznat, BiH raspolaže i sa dovoljnom količnom sredstava koja se koriste za dezinfekciju. BiH treba, prije svega, da se oslanja na vlastite resurse, kazao je Džaferović za Fenu.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI