Đenan Salčin, direktor Agencije za javne nabavke BiH

'Ovo je dokaz da u FUCZ niko nije znao šta kupuju': Ko će provjeriti šta su Fikret Hodžić i Srebrena malina uvezli?!

Front 02.05.20, 11:06h

'Ovo je dokaz da u FUCZ niko nije znao šta kupuju': Ko će provjeriti šta su Fikret Hodžić i Srebrena malina uvezli?!
U BiH je uvezeno 80 respiratora, ustvari ventilatora iz Kine i još ne znamo o kakvim se uređajima radi...

 

Đenan Salčin, direktor Agencije za javne nabavke BiH, izjavio je za Oslobođenje da je izbor firme Sono Medical, koja je trebala da provjeri uređaje koje je 25. aprila uvezla firma FH Srebrena malina, nezakonit. Dakle, u BiH je uvezeno 80 respiratora, ustvari ventilatora iz Kine i još ne znamo o kakvim se uređajima radi.

 

Teret na leđima

 

Da bismo to saznali, Federalni štab Civilne zaštite odabrao je firmu Sono Medical zbog dugogodišnjeg iskustva u radu s kineskim uređajima. Salčin kaže da se firma za taj posao ne može odabrati tek tako te da se opet morala provesti javna nabavka.

 

- Tražit ćemo da se ovo obustavi. Mora se provesti javna nabavka, jer u BiH postoji još firmi koje rade ovaj posao, napominje Salčin te dodaje da je ovo dokaz da u Federalnoj upravi Civilne zaštite niko nije znao šta kupuju.


Iako je prvobitno prihvatio poziv FŠCZ-a da radi na provjeri aparata koje je uvezao Fikret Hodžić, vlasnik firme koja se primarno bavi uzgojem i preradom voća i povrća, Igor Kurjak, direktor Sono Medicala, brže-bolje se predomislio. Moguće je da se na taj potez odlučio nakon Salčinovog upozorenja da je način odabira firme Sono Medical nezakonit, što je Oslobođenje objavilo na svom portalu.

 

- Meni to potpuno odgovara. Zapravo, meni je ovim izborom i cijelom tom pričom stavljen teret na leđa, koji mi apsolutno nije potreban i s kojim nemam nikakve veze. Neka stave provjeru na tržište i neka kontrolu izvrši onaj ko da najbolju ponudu. Meni bi najviše odgovaralo da odaberu nekog drugog. Ja se ionako nisam nudio. Neko me je iz branše preporučio i iz Civilne zaštite su došli do mene i pitali me mogu li im pomoći, jer imam iskustva u radu s kineskom opremom. Opremu koju su uvezli do sada nisam vidio, niti sam dao cijenu i sreća pa nisam, ističe Kurjak.

 

Pitanje je, kako kaže, zašto se Agencija za javne nabavke sada odlučila uključiti u cijelu ovu priču.

 

 

- Zašto se nisu uključili kad su ti respiratori uvezeni i zašto kod uvoza nisu reagovali, pita Kurjak.

 

Salčin, međutim, kaže da se Agencija nije mogla uključiti jer nisu znali da se uopšte vrši uvoz.

 

- Dakle, nemamo saznanja, tako da ova Kurjakova izjava ne stoji, kategoričan je Salčin.

 

I dok Tužilaštvo Kantona Sarajevo i Državna agencija za istrage i zaštitu provjeravaju nabavku spornih respiratora, iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH su se ogradili od cijele afere. Iz te institucije u saopćenju navode da službenici te institucije nisu bili upućeni u nabavku respiratora iz Kine.

 

- Zavod nije učestvovao u pripremi specifikacije za nabavku respiratora, kao ni u proceduri same nabavke, za koju je zadužena Federalna uprava Civilne zaštite. S tim u svezi, želimo naglasiti da Zavod nije bio konsultiran niti informiran o detaljima ugovora o nabavci respiratora, napominju iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

 

Dozvola za uvoz

 

Podsjećaju na to da je Zavod izradio prijedlog potrebnih medicinskih sredstava i zaštitne opreme koji je usvojio Krizni štab Ministarstva zdravstva FBiH te dostavio Federalnom štabu CZ-a, a na osnovu iskazanih potreba kantona. Posao nabavke 100 respiratora iz Kine vrijedan 10,5 miliona KM dobila je firma FH Srebrena malina. Iako u tom trenutku nisu imali dozvolu za uvoz, to nije spriječilo Fahrudina Solaka, načelnika FŠCZ-a, da s njima potpiše ugovor.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI