Direktor za vanredne situacije odbacio tvrdnju američkog predsjednika

WHO odgovorio Trumpu: Sigurni smo da je koronavirus prirodnog porijekla

Front 02.05.20, 09:17h

WHO odgovorio Trumpu: Sigurni smo da je koronavirus prirodnog porijekla
Trump je u četvrtak izjavio da je uvjeren da koronavirus potiče iz kineskog laboratorija za virologiju, ali odbio je dati dokaze, pojačavajući tako napetosti sa zvaničnim Pekingom zbog pitanja porijekla smrtonosne bolesti

 

 

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za vanredne situacije Mike Ryan odbacio je tvrdnju američkog predsjednika Donalda Trumpa da je koronavirus (COVID-19) nastao u laboratoriji u gradu Wuhanu u Kini.

 

- Sigurni smo da je ovaj virus prirodnog porijekla - rekao je Ryan u obraćanju novinarima putem video konferencije, javlja Anadolija.

 

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je također kazao da je i dalje na snazi "globalno vanredno stanje" zbog pandemije COVID-19.

 

Izrazio je posebnu zabrinutost zbog širenja virusa u zemljama sa lošim zdravstvenim sistemima, dodajući da je potrebno pomoći ovim državama.

 

Ponovo je odbacio optužbe da je WHO prekasno reagovao protiv epidemije koronavirusa.

 

Trump je u četvrtak izjavio da je uvjeren da koronavirus potiče iz kineskog laboratorija za virologiju, ali odbio je dati dokaze, pojačavajući tako napetosti sa zvaničnim Pekingom zbog pitanja porijekla smrtonosne bolesti.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI