ogorčen postupkom vlasti

Škrijelj: Rebalansom budžeta KS koji se odnosi na visoko obrazovanje pokušava se nanijeti šteta Univerzitetu i srušiti rektor

Front 01.05.20, 10:34h

Škrijelj: Rebalansom budžeta KS koji se odnosi na visoko obrazovanje pokušava se nanijeti šteta Univerzitetu i srušiti rektor
Ni Ministarstvo obrazovanja, prema njegovim saznanjima, nije bilo potpuno informirano o svim iznosima, što, kako ističe rektor, nameće pitanje na osnovu čega je uopće pripreman rebalans

 

Vlada Kantona Sarajevo na jučerašnjoj sjednici raspravljala je i o Prijedlogu rebalansa budžeta KS, koji je, kako je kazao ministar finansija Jasmin Halebić, iznuđeni odgovor na krizu zbog pandemije koronavirusa. Rebalansom je obuhvaćen i Univerzitet u Sarajevu (UNSA), što je bilo i očekivano, ali je iznenađujuće da je predviđeno da se nekim fakultetima budžet smanji, a nekima poveća!?

 

Posebno je zanimljiva činjenica da se izmjene, odnosno povećanja i smanjenja budžetskih sredstava, odnose i na dio za plaće uposlenika. To je za Raport potvrdio i rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj.

 

Skandalozan pokušaj prevare i podvale


On za Raport kaže kako je prije 15-tak dana sa prorektorom za finansije UNSA-e prof. dr. Tarikom Zaimovićem bio na sastanku s kantonalnim ministrom finansija i njegovim saradnicima te da je dogovoreno da se plaće neće mijenjati, jer se moraju isplaćivati prema kolektivnom ugovoru, dok je na snazi.

 

„Nažalost, nezvanično sam saznao od novinara da je danas na vladi pokušano prijedlogom rebalansa budžeta smanjiti i plaće na nekim fakultetima, uključujući i Rektorat, a bez znanja UNSA-e.

 

To je bio skandalozan pokušaj prevare Univerziteta u Sarajevu i podvale rektoru, a sve pred izbor novog rektora UNSA-e u junu. Prema mojim saznanjima, prijedlogom rebalansa budžeta, nekim fakultetima su pokušali povećati, a nekima smanjiti budžet. Ako je to tačno, onda je to skandalozan potez. Kažem ako je tačno, jer nisam vidio Prijedlog, jer je Ministarstvo finansija pokušalo sakriti detalje rebalansa od Univerziteta, iako su od nas dobili sve što su tražili ranije“, kaže prof. Škrijelj.

 

Ni Ministarstvo obrazovanja, prema njegovim saznanjima, nije bilo potpuno informirano o svim iznosima, što, kako ističe rektor, nameće pitanje na osnovu čega je uopće pripreman rebalans.

 

„Pokušao sam kontaktirati ministra finansija, ali se nije javio. Pitam kako je moguće krišom praviti rebalans velikom Univerzitetu u Sarajevu, a sve pod plaštom korone? Prije toga, iselili su nam jedan institut da bi napravili izolatorij, a prostor i danas stoji prazan i u njemu niko ne boravi, iselili su studente koji imaju ugovore o plaćanju kirije iz studentskih domova, opet pod plaštom korone. Jedini zaključak je da je sadašnja Vlada KS pokušala prevariti Univerzitet, što je skandalozno. Ovo je veliki udar na UNSA, prvo Vlade FBiH, pa onda i Vlade KS koja ih je pratila“, govori rektor Škrijelj.

 

On ne krije ogorčenost ovakvim postupkom vlasti, napominjući da će, kada je u pitanju rebalans budžeta koji se tiče Univerziteta, svako ko bude dirao budžet ove ustanove, snositi odgovornost pred akademskom zajednicom, građanima i pred 27.000 studenata.

 

„Budžet za 2020. godinu brižno je pravljen, i u njemu je 10 miliona KM manje od stvarnih potreba UNSA-e. Sada i to pokušavaju smanjiti i to manirom korumpiranih službenika, pokušavaju trgovati utjecajem za kupovinu glasova za izbor novog rektora. To kažem, jer imam informacije kojim su fakultetima planirali smanjiti, a kojima povećati budžet.

 

Nažalost, morao sam se snalaziti da dođem do informacija, jer me nisu službeno pitali da radimo na rebalansu, kao da je to nečiji privatni novac.

 

Nezvanično sam saznao da je Stomatološkom fakultetu sa klinikama koji uredno pruža usluge, planirano smanjenje za oko 850.000 KM, što je skandalozno, jer je to jedini fakultet koji ima klinike. S druge strane, Medicinskom fakultetu koji nema klinike planirano je povećanje od skoro 400.000 KM. Dakle, planirano je nagraditi fakultet koji jedini trenutno ne izvodi nastavu kako je planirano, nego obmanjuje i studente i Univerzitet, fakultet na kojem imamo anarhiju, koji je 2018. godine potrošio više od 1.000.000 KM (prema nalazima budžetske inspekcije) na plaće više od planiranog, o čemu sam morao prijaviti Tužilaštvu KS“, ističe rektor Škrijelj.

 

Dodaje da je, prema informacijama koje ima, i Elektrotehnički fakultet među onima kojima je planirano povećanje.

 

„Dekan tog fakulteta je i predsjednik Sindikata UNSA. Ovakav potez može se tumačiti i kao pokušaj kupovine podrške Sindikata za izbor novog rektora, što je najtragičnija stvar koju jedna vlada može uraditi. Posebno  ako se zna da taj dekan odbija provesti odluke Upravnog odbora Univerziteta i ignorira odluke organa i tijela Univerziteta i još nezakonito otpušta radnike“, govori rektor Škrijelj.

 

Podržavaju anarhiju i korupciju


Kako smatra da će rebalansom biti oštećeni neki od fakulteta pri UNSA, rektor ističe kako će poduzeti sve zakonske mjere u cilju zaštite Univerziteta i prava uposlenika od zloupotreba vanrednog stanja. Napravit ćemo sve da zaštitimo uništavanje Univerziteta i rušenje rektora.

 

„Moram napomenuti da svake sedmice imamo najmanje dvije inspekcije na UNSA-i, i danas su bile dvije. Kantonalna uprava za inspekcijske poslove je, mogu slobodno reći, dio te harange protiv Univerziteta. Oni pola godine poduzimaju ozbiljne korake u podržavanju anarhije na Medicinskom fakultetu, o čemu sam, također, obavijestio Tužilaštvo KS. Kada dio službenika podržava korupciju, onda vrh ledenog brijega postaje vrlo visok i teško dokučiv časnom čovjeku“, kaže rektor Škrijelj.

 

„Ovo je skandalozan odnos Vlade prema Univerzitetu i kao rektor ću poduzeti sve da zaštitim ustanovu na čijem sam čelu i svoju ličnost od korumpiranih službenika iz ministarstava. Podvlačim, službenika, ne ministara.

 

Ovako zapakiran rebalans, u čijoj izradi mi kao Univerzitet nismo učestvovali, zaštita anarhije na Medicinskom fakultetu i činjenice da se to ne zaustavlja nego i dalje generira, je pokušaj nanošenja velike štete Univerzitetu. Došla je korona kao prilika da se nastavi produženi lov u mutnom, a sad se kroz rebalans budžeta za to pokušavaju finansijski nagraditi oni koji provode anarhiju“, kaže rektor Škrijelj.

 

(Raport, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI