nakon afere s respiratorima koja trese bih

BH novinari uputili javni protest Fahrudinu Solaku: Manipulatorski prebacujete odgovornost za eventualno nezakonite radnje!

Front 30.04.20, 15:39h

BH novinari uputili javni protest Fahrudinu Solaku: Manipulatorski prebacujete odgovornost za eventualno nezakonite radnje!
Ovakvo postupanje predstavlja brutalni atak na slobodu medija i slobodu izražavanja, te zlopotrebu krizne situacije i Covida-19 za sprečavanje novinara u obavljanju njihovih zadataka

 

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima upućuju javni protest Fahrudinu Solaku, direktoru Federalne uprave civilne zaštite, zbog njegovog zahtjeva Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo za hitno pokretanje istrage kako bi se, kako je navedeno, ispitali „neobjektivni i krivi navodi“ u vezi sa nabavkom stotinu respiratora, vrijednom 10,5 miliona maraka.

 

U zahtjevu upućenom Kantonalnom tužilaštvu, direktor Solak navodi, između ostalog, kako se „posljednjih nekoliko dana u medijima iznose neistine i vodi neprimjerena medijska hajka protiv Vlade Federacije BiH, Federalnog štaba civilne zaštite, kao i Vladinog tijela koje rukovodi akcijama zaštite i spašavanja i Federalne uprave civilne zaštite kao stručne službe, a vezano za nabavku respiratora za potrebe medicinskih ustanova zbog pandemije korona virusa.“ Nadalje, od istražnih organa gospodin Solak zahtijeva da „hitno provedu istragu i ispitaju neobjektivne i krive navode“.

 

Nakon što su gotovo svi mediji u Bosni i Hercegovini proteklih dana detaljno izvještavali o netransparentnoj i krajnje sumnjivoj nabavci respiratora, a koju je svojim potpisom odobrio Fahrudin Solak, zajedno sa svojim suradnicima on sada manipulatorski pokušava odgovornost za eventualno nezakonite radnje, koje tek trebaju biti utvrđene istragom,  prebaciti na novinare i medijske kuće?! Ovakvo postupanje predstavlja brutalni atak na slobodu medija i slobodu izražavanja, te zlopotrebu krizne situacije i Covida-19 za sprečavanje novinara u obavljanju njihovih zadataka. 

 

Upravni odbor BH novinara i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju zahtjev Fahrudina Solaka Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu, koji ne samo da sadrži lažne optužbe usmjerene protiv novinara i medija, već zorno ilustruje i potpuno nepoznavanje i negiranje uloge medija u demokratskom društvu. Sramotno je i nedopustivo da gospodin Solak i drugi akteri postupka nabavke respiratora pokušavaju interes istražnih organa usmjeriti ka medijima, koji su krajnje odgovorno, profesionalno i potkrijepljeno zvaničnim dokumentima, proteklih dana izvještavali o pomenutoj nabavci.

 

Napominjemo kako ovo nije prvi put da predstavnici vlasti, pa čak i pravosudnih organa u BiH, kao glavne „krivce“ za različite afere etiketiraju novinare i medije koji su te afere razotkrili i predočili javnosti. Ovakav zahtjev Kantonalnom tužilaštvu predstavlja ne samo direktni atak predstavnika federalnih institucija na novinare i medijske kuće u BiH, grubo kršenje prava na slobodu izražavanja i informisanja građana, već i pokušaj nezakonitog institucionalnog utjecaja i pritiska na istražne organe koji se bave ovim slučajem. 

 

O svemu navedenom, Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima će obavijestiti sve relevantne domaće i strane organizacije i institucije koje se bave zaštitom medijskih prava i sloboda, kao i predstavnike međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini - navodi se u saopćenju koje potpisuje Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari/Linija za pomoć novinarima.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

BLIN
KOMENTARI