Erdogan stao u odbranu homofobne teorije

Skandalozni obračun na početku ramazana: 'Homoseksualnost je suodgovorna za izbijanje epidemije'

Front 30.04.20, 10:29h

Skandalozni obračun na početku ramazana: 'Homoseksualnost je suodgovorna za izbijanje epidemije'
Homoseksualnost je suodgovorna za izbijanje epidemije korona virusa – to je prošlog petka na redovnoj molitvi kazao predsjednik Dijaneta, Erbas. Erdogan je stao u odbranu i kazao: To je „tačno“

 

Ali Erbas, predsjedavajući turske državne službe za vjerska pitanja Dijanet (Diaynet), poznat je po svom konzervativnom tumačenju islama, koje po mišljenju mnogih kritičara nije u skladu s vremenom u kojem živimo. Da ne bi izgubio „dobar glas" on se pobrinuo već na samom početku ramazanskog posta da se ponovo obračuna sa homoseksualcima, te ih je svjesno stavio na stub srama, piše Deutsche Welle. Naime, krivicu za izbijanje epidemije korona virusa prebacio je na homoseksualce i one koji ne žive u braku. „To je trulež generacije, koji donosi bolesti." Islam proklinje homoseksualnost, kazao je vrhovni islamski velikodostojnik Turske.

 

Sa ogorčenjem su na ovu izjavu reagovali predstavnici civilnog društva, sekularni političari i advokati. Oni smatraju da je Erbas ovim počinio zločin iz mržnje i otvorio vrata diskriminaciji. Ali, za turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, Erbas je samo vršio svoju dužnost. „Procjena je urađena uzimajući u obzir islam i Kur'an", kazao je Erdogan u ponedjeljak nakon sjednice kabineta. On je naglasio da je izjava njemu direktno podređene državne službe „korektna od početka do kraja".

 

Erdogan se pozicionira protiv LGBTIQ+

 

Turski predsjednik je posebno oštro reagovao na kritike Advokatske komore u Ankari, koja se takođe žestoko usprotivila izjavama predsjedavajućeg Dijaneta. Erdogan smatra da njihove kritike nisu ništa drugo, do napad na islam i tursku državu. Advokatska komora je prethodno u pisanom saopštenju naglasila da izjave Ali Erbasa podstiču neprijateljstvo. Pravnici su se također pridružili kritikama i rekli da ovakve izjave nisu usamljen slučaj. Ali Erbas je, po njihovim riječima, tokom svog mandata često u zaštitu uzimao silovatelje djece i mrzitelje žena.

 

Vlada se solidarizuje sa vjerskim službama

 

Saopštenje Advokatske komore raspirilo je debatu o homofobiji i islamskoj tradiciji. Na Twitteru su se mobilisale snage vladajuće AKP, koje se solidarišu sa Erbasom pod #haštagom – Ali Erbas nije sam. Veliki broj predstavnika vlade takođe podržava kampanju, a među njima je i porptarol turskog predsjednika Ibrahim Kalin i portparol AKP Omer Čelik.

 

Ovaj posljednji je na svom Twitter-nalogu kritiku označio kao „fašističku i nepristojnu". Čelik je uzeo u zaštitu predsjedavajućeg Dijaneta da on, u okviru svog sistema vrijednosti, ima pravo na slobodu mišljenja. Odmah nakon njegovog tvita se uključilo i Državno tužilaštvo, zapravo povelo istragu protiv Advokatske komore. Obrazloženje: „Vrijeđanje religioznih osjećaja i vrijednosti, koje dijeli najveći dio stanovništva". Za Elifčanu Demitras, članicu Advokatske komore i specijalistkinju za LGBTIQ+ prava, ovo je „tužan primjer koliko je mržnja već rasprostranjena". Ona takođe naglašava da prebacivanje krivice na LGBTIQ+ osobe, predstavlja „ozbiljnu opasnost" da se da legitimitet nasilju u društvu.

 

„Ustavni zločin"

 

Firat Sojle iz savjetovališta LGBTIQ+ Lambdaistanbul izjavu Ebrasa je označila „zločinom protiv Ustava". „Erbas je udario na princip mirnog suživota, i stavlja sebe iznad ustava. Jer, prema ustavu svaki građanin je jednak u društvu." No, izgleda da su neki ipak jednakiji. Jer, državne službe već godinama masivno napadaju LGBTIQ+ scenu. Prošlog ljeta je na Gej paradi u glavnoj istanbuskoj ulici, policija protiv demonstranata upotrijebila suzavac i gumene metke. Bez obzira što im grad nije odobrio protest, oni su ipak htjeli da demonstriraju za svoja prava. Posljednja Parada ponosa u Istanbulu odobrena je 2014.godine. Godinu dana ranije je na istoj učestvovalo čak 100.000 ljudi. Ali, od tada, vladi bliski guvereneri nisu odoborili nijedne demonstracije.

 

(Dw.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI