Porazne procjene UN-a

Katastrofalne posljedice za žene i djevojčice: Zbog karantina sedam miliona neplaniranih trudnoća

Hronika 29.04.20, 10:47h

Katastrofalne posljedice za žene i djevojčice: Zbog karantina sedam miliona neplaniranih trudnoća
"Žensko reproduktivno zdravlje i prava moraju biti zaštićeni pod svaku cijenu", rekla je Kanem

 


Mjere socijalne izolacije zbog pandemije koronavirusa mogle bi rezultirati sa sedam miliona neplaniranih trudnoća, pokazuju u utorak objavljeni podaci Fonda Ujedinjenih naroda za stanovništvo (UNFPA). Prekidi lanaca opskrbe mogli bi učiniti kontraceptivna sredstva nedostupnima za 47 miliona žena u zemljama u razvoju, saopćila je UN-ova agencija za seksualno i reproduktivno zdravlje.

 

Analiza UNFPA također predviđa da bi šest mjeseci karantene moglo rezultirati s 31 miliona dodatnih slučajeva spolnog nasilja, budući da žene ostaju tokom dužih vremenskih razdoblja zarobljene kod kuće.

 

Procjenjuje se da će odgađanje programa usmjerenih na ukidanje prakse genitalnog sakaćenja žena (FGM) i dječjih brakova zbog pandemije rezultirati s dva dodatna miliona slučajeva FGM-a i novih 13 miliona dječjih brakova tokom sljedećega desetljeća, koji bi inače mogli biti spriječeni, upozorava UNFPA.

 

Iako je riječ o grubim procjenama, ti podaci pokazuju "katastrofalne potencijalne posljedice covida-19 za žene i djevojčice širom svijeta", istaknula je izvršna direktorica UN-ove agencije Natalia Kanem u medijskom saopćenju.

 

"Pandemija produbljuje nejednakosti, dovodeći dodatne milione žena i djevojčica u opasnost da izgube mogućnost da planiraju svoje porodice i zaštite svoja tijela i svoje zdravlje", rekla je Kanem. "Žensko reproduktivno zdravlje i prava moraju biti zaštićeni pod svaku cijenu", dodala je.

 


UNFPA surađuje s vladama na jačanju zdravstvenih sistema, osiguranju dostupnosti ključnih usluga te poticanju uključivanja zajednice.

 

Glavni sekretar UN-a Antonio Guterres nedavno je upozorio na "užasavajući globalni skok" nasilja u porodici za vrijeme krize koronavirusa, te pozvao vlade da intenziviraju napore usmjerene na sprječavanje nasilja nad ženama.

 

 

(Tportal.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI