Nakon bure zbog 10,5 miliona KM

'Iskoristili smo svoje poslovne veze, ali i priliku...': Fikret Hodžić pojasnio kako je kupio respiratore za FBIH

Front 27.04.20, 19:52h

'Iskoristili smo svoje poslovne veze, ali i priliku...': Fikret Hodžić pojasnio kako je kupio respiratore za FBIH
Preuzeli smo odgovornost, svjesni da tako umirujemo vlastitu savjest i vraćamo dug zajednici, a da će biti onih koji će i u humanom poslu i gestu pronaći osnove za napade, napisao je Hodžić

 


Oglasio se i Fikret Hodžić: Posao smo uspješno završili jer poštujemo zakone i procedure, ne petljamo i ne varamo
Nakon bure u javnosti koju je izazvala informacija da je poljoprivredno gazdinstvo poznatog TV lica za Vladu FBiH nabavljalo medicinsku opremu, tačnije respiratore, pismom se javnosti obratio i sam Fikret Hodžić.

 

Naime, njegova firma “FH Srebrena malina” d.o.o. iz Srebrenice, koja se bavi uzgojem i preradom voća i povrća, dobila je posao nabavke respiratora za što joj je uplaćeno 10,5 miliona KM.

 

Hodžićevo obraćanje prenosimo u cjelosti:

 

- Imam potrebu, zarad javnosti i svih onih koji još uvijek vole i žele čuti istinu, dati nekoliko informacija o nabavci medicinske opreme za potrebe zdravstvenog sistema Federacije, odnosno pacijenata i onih kojima bi životi mogli ovisiti o takvoj vrsti opreme:

 

Da, naša kompanija „FH Srebrena malina“, u vrlo specifičnim i teškim tržišnim uslovima, uspjela je nabaviti 100 respiratora za potrebe zdravstvenog sistema Federacije Bosne i Hercegovine.

 

Najveći dio respiratora, njih 80, već je stigao u našu zemlju. O tome su izvještavali i brojni regionalni mediji.

 

Kao što je svima poznato, respiratori su trenutno najtraženija roba na svijetu pa i najveće i najbogatije države imaju probleme u njihovoj nabavci. Naše zadovoljstvo je tim veće jer smo, iskoristivši svoje relacije i poslovne odnose s partnerima iz Kine ovom nabavkom uspjeli značajno osnažiti naš zdravstveni sistem.

 

Istina, prije nekoliko mjeseci nismo pomišljali da ćemo se baviti i nabavkom medicinske opreme. Ali smo i dovoljno odgovorni da ukazanu priliku iskoristimo, naročito nakon uviđanja da bi bez uključivanja „FH Srebrene maline“, Federacija respiratore mogla čekati, kako je neko od kritičara i dobio informaciju, do septembra ili oktobra.

 

Preuzeli smo odgovornost, svjesni da tako umirujemo vlastitu savjest i vraćamo dug zajednici, a da će biti onih koji će i u humanom poslu i gestu pronaći osnove za napade.

 

Nismo poljoprivredno gazdinstvo

 

„FH Srebrena malina“ uvezla je respiratore iz Kine, u transportu su korištene usluge nekoliko međunarodnih aerodroma, carinske i sigurnosne agencije nekoliko država izdale su potrebnu dokumentaciju, kao i državne agencije specijalizirane za kontrolu i praćenje trgovine medicinskom opremom. Uz navedeno, niz međunarodnih organizacija prati svaki oblik i svaki segment trgovine respiratorima na globalnom nivou. Tako je bilo i sa našom isporukom. Uz navedeno, ispoštovani su svi domaći preduslovi, sve domaće obaveze i procedure. U posao su bile uključene nadležne institucije, vlade, strane ambasade s izdavanjem potrebnih dokumenata. Niko, ni na jednom meridijanu nas nije zaustavio i upitao: Kako to da preduzeće „FH Srebrena malina“ d.o.o. kupuje respiratore. Posao smo uspješno završili jer poštujemo zakone i procedure, ne petljamo i ne varamo.

 

Volimo zemlju i poljoprivredu, ali nismo „poljoprivredno gazdinstvo“.

 

Da su nas oni koji se danas predstavljaju da znaju sve o nama nekada posjetili u Srebrenici, da su navratili do Sućeske, znali bi da iza nas stoji samo mnogo rada.

 

Podršku nismo ni očekivali, ali poštedite nas i nepravednih i zlonamjernih napada.

 

Humanitarni karakter i trgovina

 

Posao s nabavkom respiratora za Federaciju, iako je imao i humanitarni karakter, prije svega, bio je trgovina. U toj trgovini naša kompanija „FH Srebrena malina“ d.o.o. zaradila je određeni novac. Oni koji se bave „prostim računicama“ već su nas proglasili milionerima. Neki drugi kažu da „živimo na kredit“. Istina je u sredini. Jako mnogo radimo, u kreditima smo, ali ostane dovoljno i za nas i naših deset radnika, za desetke kooperanata.

 

U poslu s respiratorima nismo bili vođeni profitom. Naprotiv, s obzirom na vrstu posla koju smo uradili, našu zaradu bismo mogli smatrati skromnom. Ali, ponavljamo, zarada nam i nije bila na prvom mjestu.

 

Na kraju, iskreno se nadamo da će nedaća koja nas je zadesila brzo proći. Da će potreba za respiratorima biti sve manja. A mi u „FH Srebrena malina“ nastavit ćemo vrijedno raditi, ulagati u sebe i u svoje proizvode, pa valjda dočekamo dan da naši ljudi budu i ponosni na nas - navedeno je u saopćenju Fikreta Hodžića.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI