Sve zabrane produžene još 14 dana

Nema popuštanja u RS: 'Nismo htjeli da donesemo nijednu mjeru kao u FBiH, gdje se struka i donosioci odluka ne slažu'

Front 27.04.20, 16:36h

Nema popuštanja u RS: 'Nismo htjeli da donesemo nijednu mjeru kao u FBiH, gdje se struka i donosioci odluka ne slažu'
Od sutra osobe starije od 65 godina i više imaće svaki radni dan od 7 do 10 časova dozvoljenu šetnju, uz poštovanje svih mjera distance, da nije dozvoljeno grupisanje, da nose maske i sve ono što predlaže struka

 

Sve odluke koje su bile na snazi u RS do danas, produžene su do 11. maja, rekao je premijer RS Radovan Višković, nakon današnje sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije.

 

– Nekima odobravamo rad sada, a nekima od 1. maja, a propisani su uslovi kako da rade i šta treba da ispune kako bi mogli da obavljaju djelatnost, a da na ugrožavaju zdravlje ljudi i time da se širi virus korona – poručio je Višković.

 

Poslije 10. maja Vlada RS će, cijeneći epidemiološku situciju u tom trenutku i ako ona bude u skladu sa očekivanjima i onim što imamo trenutno, predložiti ukidanje vanrednog stanja u RS.

 

– To je i obaveza Vlade koja proističe iz odluke o uvođenju vanrednog stanja, gdje je rečeno da ćemo poslije 30 dana analizirati epidemiološku situaciju i predložiti produženje ili ukidanje vanrednog stanja u RS. Ali to ćemo uraditi cijeneći situaciji u tom trentuku u RS, odlučićemo se o tome – kaže Višković.

 

Po njegovim riječima, današnji zaključci Štaba i mjere koje se predlažu su usaglašene u svim ministarstvima i sa resornim Ministarstvom zdravlja, gdje su stručni timovi dali saglasnost na sve što se predlaže.

 

– Nismo htjeli da donesemo nijednu mjeru kao u FBiH, gdje se struka i donosioci odluka ne slažu – kaže Višković.

 

Od sutra osobe starije od 65 godina i više imaće svaki radni dan od 7 do 10 časova dozvoljenu šetnju, uz poštovanje svih mjera distance, da nije dozvoljeno grupisanje, da nose maske i sve ono što predlaže struka.

 

– Šalter sale i matične službe počeće sa radom, a radiće od 7 do 15 časova, a treba da ispune određene uslove i poštuju mjere – dodao je predsjednik Vlade.

 

Rad će biti omogućen i kuhinjama i dostavi hrane i pića iz ugostitejskih objekata, kao i šalterska prodaja hrane i pića, bez mogućnosti konzumiranja unutar i ispred ovih objekata.

 

– Dakle omogućiće se kućna dostava i šalterska prodaja svih namirnica koje se mogu na takav način pripremiti i distribuirati, uz poštovanje svih sanitarnih, higijenskih i ostalih mjera – precizira premijer.

 

Osim toga, uslužne radnje, kao što su autopraonice, vulkanizeri, automehaničarske radnje, praonice tepiha, hemijske čistionice itd, isto mogu početi sa radom sutra od 7 do 19 časova, uz striktno provođenje mjera koje su propisane i inspekcije će kontrolisati da li se one poštuju.

 

Radno vrijeme za radnje informatičke opreme, salone namještaja, muzeje i biblioteke i druge zanatsko-preduzetničke radnje, biće isto od 7 do 19 časova, osim za frizerske i kozmetičke radnje kojima neće biti dozvoljen rad do daljnjeg.

 

– Trgovine neprehrambenom robom kao zasebni prodajni objekti, a u ovo ne ulaze trgovine neprehrambenom robom koje se nalaze u tržnim centrima. One nisu u ovom periodu od 27. aprila i biće obuhvaćene odlukom od 1. maja. Dakle, od 1. maja omogućičemo rad tržnim centrima, ali u kojima će i dalje biti zabranjen rad igraonica, kafića i restorana i bioskopa – ističe Višković.

 

Od 6 do 13 časova od 1. maja mogu raditi i stočne pijace.

 

– U bolnicama će se vratiti specijalističke i subspecijalističke ambulante sa 50 odsto kapaciteta, takođe od 1. maja – dodao je premijer.

 

Isto će važiti i za domove zdravlja.

 

– Osnovne škole će moći biti otvorene za obavljanje određenih poslova, kao pripreme za ocjenjivanje i čišćenje – kazao je Višković.

 

Postoji detaljan plan i za mjere poslije 11. ili 15. maja, ali o tome će se više znati  poslije Đurđevdana cijeneći epidemiološku situaciju u tom momentu kako se ne bi prerano izašlo sa bilo kakvim mjerama.

 

– Posljednji su na redu kafići, hoteli, ugostiteljstvo. O njihovom početku rada pravićemo analize u narednom periodu – zaključio je Višković.

 

Informacija da su radnici u Zavodu Zotović dobili pomoć od 1.000 će biti ispitana.

 

– Nemam tu informaciju, a nije mi ni logično. Ispitaćemo i to. Vjerovatno je neko iskoristio situaciju pa dostavio spisak, da iskoristi za nekoga ko nije imao pravo. To ćemo ispitati i tražićemo sankciju ako je neko zloupotrijebio našu odluku – rekao je Višković odgovorajiući na pitanja novinara koji su skrenuli pažnju da ovaj zavod ne radi tokom pandemije.

 

Svi danas doneseni zaključci će se moći pročitati na sajtu Vlade RS.

 

(Srpskainfo.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI