Počinje sveti mjesec

Ramazan u vrijeme korone: Nema okupljanja, nema zajedničkih iftara, a ni kompromisa oko posta

Hronika 23.04.20, 09:13h

Ramazan u vrijeme korone: Nema okupljanja, nema zajedničkih iftara, a ni kompromisa oko posta
Još uvijek nije jasno hoće li se post uopšte prakticirati ove godine. Brojne različite islamske vjerske struje odlučuju neovisno jedne od drugih. Iranska vlada želi na primjer da slijedi savjete ljekara, navode zvanični iranski mediji. I vrhovni autoritet sunitske muslimanske većine, učenjaci univerziteta Al-Azhar u Egiptu, svoju odluku će donijeti u skladu sa savjetima WHO

 

Izvor: Deutsche Welle

 

Pandemija korone pravi je test za muslimane širom svijeta, jer su čak tri od ukupno pet stubova islamske vjere direktno pogođeni korona krizom. Mnoge zemlje su ukinule slobodu okupljanja i zatvorile džamije za obavezujuću molitvu, a hodočašće u Meku trenutno je nezamislivo, jer je Saudijska Arabija prvi put u istoriji zatvorila ovo sveto mjesto. Sada se u pitanje dovodi i ramazan. Ovaj islamski sveti mjesec počinje u četvrtak 23. aprila. Tada muslimani smiju jesti i piti samo u večernjim i noćnim satima. Tako je to radio i poslanik Muhammed.

 

Međutim, s obzirom na brzo širenje korona virusa, trenutno je "normalan" post gotovo nezamisliv, jer bi svakodnevno odricanje od hrane i pića moglo ići u prilog širenju COVID-19. Fizički stres može pogodovati razvoju bolesti. Ipak, islamski post se primjenjuje samo ukoliko nije ugroženo zdravlje osobe - bolesni i slabi ljudi, poput trudnica, svejedno su isključeni iz posta. Ovaj izuzetak bi mogao postati pravilo 2020. godine.

 

Ramazan bez okupljanja

 

Tradicionalno zajednički iftar u vremenu korone vrlo je problematičan: Tada se porodice i prijatelji uobičajeno sastaju da večeraju i zajedno se mole. Večer tradicionalno počinje hurmama ili slatkišima, te čašom vode ili mlijeka. Zatim slijedi molitva i na kraju zajednički obrok. U vremenu „socijalnog distanciranja“ takva su okupljanja naravno problematična.

 

Na javnim okončanjima dana posta, odnosno iftaru, okuplja se na hiljade ljudi, a ponekad je cilj i prikupljanje novca za siromašne i ugrožene. Takvi javni skupovi su otkazani u brojnim zemljama: vlada u Egiptu zabranila je sva veća okupljanja. Iran također masovno ograničava ove tradicionalne vjerske obrede. U video poruci od četvrtka, 9. aprila 2020., duhovni vođa Irana Ali Khamenei je poručio Irancima: "Ovog ramazana morat ćemo se odreći javnih okupljanja. To se odnosi i na molitve i na okupljanja na iftarima."

 

"Ograničenje kontakata je građanska dužnost"

 

Muslimani u Njemačkoj također se pripremaju: uticajno Centralno vijeće muslimana smatra da poštivanje ograničenja kontakta nije samo građanska dužnost: "Integritet ljudi je u potpunom skladu s našim vjerovanjima", rekao je predsjedavajući Vijeća Aiman ​​Mazyek za list  medijske grupe Funke.

 

Centralno vijeće muslimana u Njemačkoj se trenutno usaglašava i sa Kriznim kabinetom Savezne vlade o tome šta je neophodno za zdravlje onih koji će postiti.

 

Za ramazan vrijedi isto što se odnosilo i na kršćanske crkve za vrijeme uskršnjih praznika 2020. godine: ove godine ništa nije kao što je bilo. A suprotno desničarskim teorijama zavjere na društvenim medijima, u Njemačkoj za muslimane neme nikakvih izuzetaka.

 

Brojni političari iz AfD-a na Facebooku širili su tezu da će savezna vlada zadržati mjeru ograničenja kontakta samo nekoliko dana nakon Uskrsa, da bi ih olabavila za vrijeme ramazana. Također, su više puta tvrdili da će biti dozvoljena okupljanja u džamijama dok su kršćanske mise zabranjene. Činjenica je, međutim, da se bogosluženja, bez obzira na koju religiju se odnose, trenutno ne vrše. Kada je u berlinskoj džamiji održan skup u sklopu molitve petkom, odnosno džume, došla je policija i prekinula i molitvu i skup.

 

2020. godina bez ramazana?

 

Korona kriza bi mogla prouzrokovati egzistencijalne posljedice za mnoge muslimanske zajednice, jer su donacije za vrijeme mjeseca ramazana važan izvor prihoda islamskih zajednica. Centralno vijeće strahuje da će nedostatak tih donacija uticati na to da se mnoge zajednice u potpunosti zatvore, pa čak i nakon pandemije.

 

Još uvijek nije jasno hoće li se post uopšte prakticirati ove godine. Brojne različite islamske vjerske struje odlučuju neovisno jedne od drugih. Iranska vlada želi na primjer da slijedi savjete ljekara, navode zvanični iranski mediji. I vrhovni autoritet sunitske muslimanske većine, učenjaci univerziteta Al-Azhar u Egiptu, svoju odluku će donijeti u skladu sa savjetima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

 

Na kraju, moguće je da će muslimani širom svijeta završiti kao milioni ljubitelja sporta: 2020. i da će se svi važni događaji morati odgoditi.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI