uživo/ korona kriza u bih

Na KCUS-u od 376 uzoraka pet pozitivnih na COVID-19, u Bijeljini zaražena medicinska sestra

Hronika 23.04.20, 07:56h

Na KCUS-u od 376 uzoraka pet pozitivnih na COVID-19, u Bijeljini zaražena medicinska sestra
U Bosni i Hercegovini je na koronavirus do sada je bilo više od 1.370 pozitivnih

 

10:29 - Medicinska sestra, koje je radila u karantinu u Bijeljini, pozitivna je na koronavirus.

 

Ona će biti smještena u Dom učenika, a svi njeni kontakti bit će testirani i postupat će se prema higijensko-epidemiološkom protokolu, potvrđeno je danas iz bolnice u tom gradu.

 

Bolnički karantin je prazan, pod nadzorom je 20 osoba.

 

Do sada su 253 osobe testirane, a očekuje se 18 rezultata.

 

8:50 - U Republici Srpskoj koronavirus potvrđen je kod još 31 osobe i broj ukupno zaraženih u tom bh. entitetu sada iznosi 611, a preminulo je 20 osoba – rekao je danas ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

 

Pojasnio je da je u protekla 24 sata izvršeno 512 laboratorijskih analiza.

 

Kada su u pitanju novozaraženi, riječ je o 17 muškarca i 14 žena, od kojih 11 je iz Banje Luke, šest iz Prnjavora, po dvije iz Kneževa i Prijedora te po jedna iz Laktaša, Dervente, Kotor Varoši, Gradiške, Oštre Luke, Gacka, Ugljevika, Trebinja i Srpca.

 

-Među utvrđenih pozitivnim imamo 19 osoba iz redovnog nadzora, koji vršimo, od kojih je šest korisnika Staračkog doma u Kneževu, dok su ostale osobe iz tog objekta negativne - rekao je on.

 

I kod sedam zdravstvenih radnika u RS utvrđeno je prisustvo koronavirusa, od kojih je su tri medicinske sestre i jedna doktorica iz banjalučke bolnice, te po jedna medicinska sestra iz Gradiške i Bijeljine i jedan medicinski tehničar iz privatne zdravstvene ustanove.

 

Testirani su i korisnici u drugim objektima za stare osobe, i kako kaže Šeranić, rezultati su negativni i preduzimaju se sve mjere da „virus“ ne uđe u te objekte.

 

Posljednja zaražena osoba koja je preminula od koronavirusa u RS je prvozaraženi stariji muškarac iz Trebinja.

 

8: 00 - Klinički centar Univerziteta u Sarajevu tokom noći je završio testiranje još 376 uzoraka, od čega je pet pozitivnih na COVID-19.

 

Pozitivni su uzorci iz Bihaća, Zenice, Travnika, Sarajeva i Bugojna, potvrdila je jutros prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a.

 

U posljednja 24 sata Klinički centar je testirao ukupno 601 uzorak.

 

U Bosni i Hercegovini je na koronavirus do sada je bilo više od 1.370 pozitivnih, od čega se 460 vode kao izliječeni, a u trenutku smrti 54 osobe su bile pozitivne na COVID-19.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI