Glasine krenule kada se nije pojavio na proslavi

Drama u Sjevernoj Koreji: Kim Jong-Un teško bolestan?! Nakon operacije stanje mu se zakomplikovalo...

Front 21.04.20, 09:30h

Drama u Sjevernoj Koreji: Kim Jong-Un teško bolestan?! Nakon operacije stanje mu se zakomplikovalo...
Kim Jong-un ima problema sa srcem od prošloga augusta, ali se stanje pogoršalo nakon učestalih posjeta planini Paektu, izvijestio je izvor za Daily NK, govoreći o svetoj planini u Sjevernoj Koreji

 

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-Un (36) već neko vrijeme nije viđen u javnosti, a sada su se pojavile informacije da je u kritičnom stanju zbog komplikacija nastalih nakon kardiovaskularne operacije.

 

Bijela kuća odbila je komentirati navode CNN-a, koji je objavio, citirajući jednog američkog dužnosnika, da je Kim u životnoj opasnosti nakon operacije.

 

Mediji u Sjevernoj Koreji izvijestili su 11. aprila da je Kim sudjelovao na sastanku Radničke partije Koreje, a sljedećeg dana je obišao jednu kasarnu. Nisu, međutim, naveli kada se to dogodilo.

 

Kang Min-seok, glasnogovornik ureda predsjednika Južne Koreje, izjavio je da ne može potvrditi spekulacije o Kimovom zdravlju te da se ništa neobično ne događa u Sjevernoj Koreji.

 

Prema pisanju Daily NK, web stranice u Seulu koja prikuplja informacije od informatora iz izolirane države, izvijestila je da je Kim podvrgnut kardiovaskularnom hirurškom zahvatu, a sada se uglavnom oporavio. Nije moguće provjeriti te navode koji su bazirani na informaciji jedne osobe iz Sjeverne Koreje.

 

Reuters javlja kako ne vjeruje da je Kim ozbiljno bolestan, a oni pak citiraju navode Odjela za međunarodnu vezu pri kineskoj Komunističkoj partiji.

 

Glasine su počele kružiti nakon što se Kim nije pojavio na rođendanskom slavlju svoga djeda Kim Il Sunga, koji je ujedno i najvažniji državni praznik. Viđen je četiri dana prije toga na sastanku Vlade.

 

Prema navodima drugog američkog dužnosnika, izvještaji u Kimovom zdravlju su vjerodostojna, ali teško je procijeniti koliko je stanje ozbiljno.

 

Daily NK izvještava da je bila operacija kardiovaskularnog sistema 12. aprila obavljena zbog pušenja, pretilosti i ubrzanog radnog tempa te da sada prima terapiju u svojoj vili u Hyangsan okrugu.

 

- Kim Jong-un ima problema sa srcem od prošloga augusta, ali se stanje pogoršalo nakon učestalih posjeta planini Paektu, izvijestio je izvor za Daily NK, govoreći o svetoj planini u Sjevernoj Koreji. U oktobru prošle godine objavljene su fotografije Kim Jong-una kako jaše bijeloga konja kroz polja i šume prekrivene snijegom na planini Paektu.

 

Nakon što mu se stanje poboljšalo, veći dio liječničkog tima vratio se u Pyongyang 19. aprila, a samo nekolicina je ostala da nadzire oporavak, CNN nije mogao putem neovisnih izvora potvrditi takav izvještaj.

 

U svakom slučaju, neki američki i južnokorejski mediji su već počeli i špekulirati o tome ko bi mogao naslijediti diktatora. Izbor je, čini se, pao na njegovu sestru Kim Yo-jong.

 

Južnokorejski izvori za CNN su izjavili da su svjesni najnovijih navoda o lošem stanju Kim Jong-una, ali da ih ne mogu potvrditi te da očekuju još informacija.

 

CNN je u namjeri da potvrdi informaciju kontaktirao CIA-u, State Department, Vijeće za nacionalnu sigurnost i Ured ravnatelja Nacionalne obavještajne službe, no zasad nema odgovora.

 

Ipak, situacija oko Kimovog zdravlja ostaje nejasna jer je prikupljanje obavještajnih podataka iz Sjeverne Koreje strahovito teško, riječ je o jednom od najizazovnijih zadataka američke obavještajne službe.

 

Južna Koreja: Ništa posebno se nedogađa

 

Yonhap, južnokorejska novinska agencija, objavila je da nema neuobičajenih znakova kad je riječ o zdravstvenom stanju Kim Jong-una. Ali potvrđuju da je bio podvrgnut medicinskom postupku.

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI