Mjere se pokazale efikasnim

Direktor Kancelarije WHO za BiH: Predviđamo tri scenarija za dalje, najrealniji je drugi

Front 21.04.20, 09:17h

Direktor Kancelarije WHO za BiH: Predviđamo tri scenarija za dalje, najrealniji je drugi
Olsavszky je podsjetio da WHO nije tu samo da daje preporuke, nego sarađuje i uči

 

 

Dr. Victor Olsavszky, direktor Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u BiH, obratio se na konferenciji za medije jutros skupa sa Alenom Šeranićem, ministrom zdravlja Republike Srpske.

 

Pratimo pandemijsku situaciju u svijetu, posebno u BiH. Mjere koje su poduzete su pokazale se efikasnim i sada imamo "ispravljanje krivulje" u smislu kretanja korona virusa", kazao je na početku Olsavszky.

 

Već se razgovara o scenariju "za dalje", kazao je.

 

"Već smo počeli da razgovaramo o daljem razvoju. Jutros smo imali sastanak sa ministrom Šeranićem. Mi predviđamo tri scenarija; potpuni prekid prenošenja virusa, talasi koji se ponavljaju i kontinuirana transmisija niskog intenziteta. Smatramo da je drugi scenario najrealniji".

 

Podsjetio je na značaj vakcinacije.

 

"Sljedeće je međunarodna sedmica imunzacije, treba održati stopu imunizacije i kako to izvesti. Cijeli svijet sada može vidjeti koliko je bitna vakcinacija".

 

Olsavszky je podsjetio da WHO nije tu samo da daje preporuke, nego sarađuje i uči.

 

"WHO daje direktnu podršku kroz saradnju sa ministarstvima u RS, ali ta saradnja je dvosmjerna. Mi nismo tu da samo dajemo preporuke nego učimo od država članica kako se nositi. Organizovan je i instruktivni rad kroz UKC RS koji se odvija online i tako se na dodatni način pruža podrška".

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI