Lider SBB-a razgovarao s direktorom Agencije za bankarstvo FBiH

Radončić: Moratorij na kredite od najmanje šest mjeseci, privredni subjekti i građani nisu u stanju plaćati znatno veće kamate

Front 20.04.20, 12:22h

Radončić: Moratorij na kredite od najmanje šest mjeseci, privredni subjekti i građani nisu u stanju plaćati znatno veće kamate
Radončić je naveo da je profit 15 banaka u prošloj godini iznosio 273 miliona KM. Zahtjev za prolongiranje svojih obaveza prema bankama uputilo je oko 24.000 klijenata. U ogromnoj većini to su učinili građani, ali i 492 kompanije

 

 

Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić razgovarao je danas sa direktorom Agencije za bankarstvo FBiH Jasminom Mahmuzićem, kojeg je upoznao da mu se, kao predsjedniku stranke, obratio veliki broj privrednika i građana koji nisu u stanju da, pod sadašnjim uslovima, izmiruju svoje kreditne obaveze.

 

Obzirom da su depoziti u komercijalnim bankama 19,4 milijarde KM, a da su više od 95 posto to depoziti građana, kompanija i institucija Bosne i Hercegovine, Radončić je istakao svoju molbu da Agencija za bankarstvo FBiH, zajedno sa komercijalnim bankama, iznađe koncept kako da se pomogne u ovoj situaciji – saopćeno je iz SBB-a BiH.

 

Radončić je naveo da je profit 15 banaka u prošloj godini iznosio 273 miliona KM. Zahtjev za prolongiranje svojih obaveza prema bankama uputilo je oko 24.000 klijenata. U ogromnoj većini to su učinili građani, ali i 492 kompanije.

 

Istaknuo je važnost da bankarski sektor očuva svoju stabilnost, ali i da bude konstruktivan faktor pomoći u smanjivanju i raspodjeli ekonomskih šteta koje su već nastale zbog korona pandemije.

 

Stoga je predsjednik SBB-a predložio da moratorij, za one koji ga budu tražili, bude minimalno šest mjeseci i da kamata iznosi jedan posto.

 

Naprosto, smatra Radončić, privredni subjekti i građani nisu u stanju da plaćaju postojeće znatno veće kamate i to bi dovelo do velikih socijalnih problema i tenzija. Na kraju sastanka je dogovoreno da će Agencija za bankarstvo FBiH, sukladno svojim zakonskim ovlastima i procedurama, razmotriti ovaj prijedlog – navodi se u saopćenju SBB-a BiH.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI