Iz stručnog ugla/ Pandemija Covid-19 i mozak

Možda je virus već bio tu: Kako desna i lijeva strana mozga reaguju na pojavu nepoznatog i otkud toliki strah?!

Nedjeljni magazin 19.04.20, 17:48h

Možda je virus već bio tu: Kako desna i lijeva strana mozga reaguju na pojavu nepoznatog i otkud toliki strah?!
Prihvatimo rješenje lijeve strane mozga, formirano na osnovu svih prikupljenih informacija, gasimo životinjske nagone i počnimo - da živimo!

 


Piše: Dr. Erdin ALAJBEGOVIĆ, spec. epidemiologije


Teorija lateralizacije dijeli mozak na dva dijela, odnosno na dvije glavne hemisfere, poznatije kao lijeva i desna hemisfera, i svaka obavlja različite funkcije. Iznenadno shvatanje neke pojave, odnosno otkriće, predstavlja funkciju intuicije desne hemisfere, ali potom ideja treba da se formuliše, provjeri, da se utvrde njene implikacije, što su sve funkcije lijeve hemisfere.


Početkom godine u gradu Wuhanu se izolira novi nepoznati soj virusa, od kojeg ljudi umiru.Naša desna strana mozga percipira to kao strah i pokreće alarm za uzbunu, dok lijeva strana mozga, s obzirom na mali broj informacija, ne stvara realnu sliku. 


Pojavom oboljenja u Italiji, početkom februra 2020., desna strana mozga prag za uzbunu diže na viši nivo, dok desna strana mozga traži rješenje na osnovu raspoloživih informacija - novo, nepoznato, uzrokuje smrtnost i nije prisutno kod nas. Počinje da predlaže rješenje - zatvorimo granice da novo, nepoznato, ne može ući. 


Ne stvarajući realnu sliku, jer usljed povećanog avionskog saobraćaja i transporta putnika – novo, nepoznato, je možda već tu. 


Pojavu većeg broja oboljelih i umrlih u Italiji krajem februrara, desna strana shvata kao razlog za djelovanje i zatvaraju se granice sa Italijom. Dok lijeva strana počinje da traži druga riješenja, i nalazi ih u vidu stavljanja u samoizolaciju svih koji dolaze iz vana, jer usljed nedostatka informacija i nivoa praga za uzbunu na najvećem nivou ne percepira da je - novo, nepoznato, možda već tu. 


Pojava masovnog oboljenja, velikog broja hospitaliziranih kao i umiranja u italiji, u desnoj strani mozga pokreće nagon za samoodržanjem i potpuno preuzima ulogu vođe, dok lijeva strana mozga, zbog nedostatka informacija, nema novo riješenje, ne percepira situaciju i prelazi u podređeni položaj. 


Posmatrajući događaje kod nas, u Italiji se desilo slijedeće: pojavom oboljenja vodeću ulogu preuzela je desna strana mozga i zbog nagona za samodržanjem, tražila da se testira. Masovnim testiranjem nađeni su novi slučajevi oboljenja, usljed straha od nečeg nepoznatog i nagona za samoodržanjem dolazi do neadekvatne reakcije zdravstva, svi koji imaju temperatruru šalju se u bolnice, bez obzira na to što je sezona gripa i što je to normalno, pune se bolnički kapaciteti u većem obimu, strah producira neadekvatnu njegu, pojava povećanog broja smrti uzrokuje još veći strah... A naša lijeva strana mozga, usljed nedostaka informacija, ne nalazi riješenje i također stvara se još veći strah. 


Usljed aktiviranog životinjskog nagona za samoodržanjem, povećavaju se i zahtjevi za testiranjem, čime se pronalaze novi slučajevi... A lijeva strana i dalje usljed nedostatka informacija, ne perceprira pravu sliku. Sezona gripa je, tada je obično  povećani broj smrtnosti, - 88% umrlih u Italiji su stariji od 75 godina sa minimum dva komorbiditeta, kao i kod gripa , možda je preklapanje, brojki


Pojašnjeno - umrla osoba koja je starija od 75 godina, uz to prethodno imala infarkt i demenciju - da nije Covida, kako bismo reagirali?!


Pošto je lijeva strana mozga već prikupila dovoljno informacija, našla je rješenje - gašenje životinjskog nagon u sebi i nastavak života uz novi virus koji je visoko kontagiozan, pa ga nalazimo kod većeg broja ljudi. Virus za koji, usljed velikog avionskog saobraćaja, nismo sigurni u datum ulaska, znamo samo datum pojave testa... 


Virus koji nije visoko smrtonosan, vožnja u autu je veći rizik za umiranje nego COVID-19  (izjava Davida Spigelhaltera, profesora epidemiologije na University of Cambridge i člana Londonskog kraljevskog društva).


Prihvatimo rješenje lijeve strane mozga, formirano na osnovu svih prikupljenih informacija, gasimo životinjske nagone i počnimo - da živimo!

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

BLIN
KOMENTARI