DOSAD SE NIJE MOGLO DOKAZATI, ALI...

Procurile tajne studije iz američkog državnog laboratorija: Virus ipak umire u ovim uvjetima... Ide ljeto, ima nade!

Nedjeljni magazin 19.04.20, 14:08h

Procurile tajne studije iz američkog državnog laboratorija: Virus ipak umire u ovim uvjetima... Ide ljeto, ima nade!
- Rizik od prenošenja virusa s površina na otvorenom manji je na dnevnom svjetlu te u uvjetima više temperature i vlažnosti. Sunčeva svjetlost brzo uništava virus - piše u sažetku studije provedene u američkom Nacionalnom centru za bioodbrambenu analitiku i protumjere

 

 

Preliminarni rezultati eksperimenata provedenih u američkom državnom laboratoriju pokazuju da koronavirus ne može dugo preživjeti na visokim temperaturama i u sezoni visoke vlažnosti, brzo ga uništava sunčeva svjetlost, a sve to dokazuje kako su prva kontrolirana naučna ispitivanja - koja dosad nisu mogla biti i dokazana - vrlo vjerovatno ipak istinita, prenosi Avaz.


Sažetak ovih preliminarnih rezultata, i dalje namijenjenih "samo za službenu upotrebu", u posjedu je Yahoo Newsa, a pruža nadu da nadolazeće ljetno vrijeme može uvelike smanjiti širenje zaraze koronavirusom na sjevernoj Zemljinoj hemisferi, iako stručnjaci svejedno upozoravaju kako to ni na koji način neće potpuno ukloniti ili čak nužno smanjiti nove slučajeve zaraze virusom Covid-19.


- Rizik od prenošenja virusa s površina na otvorenom manji je na dnevnom svjetlu te u uvjetima više temperature i vlažnosti. Sunčeva svjetlost brzo uništava virus - piše u sažetku studije provedene u Nacionalnom centru za bioodbrambenu analitiku i protumjere, državnom laboratoriju izgrađenom nakon terorističkih napada 11. septembra radi odgovora na "biološke prijetnje".


Laboratorij djeluje u sklopu ministarstva sigurnosti iz kojeg u povjerljivom izvještaju upozoravaju da zatvoreni prostori s niskom vlagom, kao što su kabine aviona, zahtijevaju dodatnu brigu kako bi se smanjio rizik od prenošenja zaraze. Ministarstvo je odbilo službeno odgovoriti na pitanja o rezultatima studije - kažu kako ne žele iznositi bilo kakve zaključke na temelju još neobjavljenih podataka.


- Posvećeni smo borbi protiv Covida-19, a zdravlje i sigurnost američkog naroda glavni su nam prioritet. Nije nam u praksi komentirati sadržaj neslužbenog dokumenta koji je procurio u javnost. Bilo bi neodgovorno nagađati, donositi zaključke ili nenamjerno pokušati utjecati na javnost na temelju dokumenta koji još nije recenziran, tj. podvrgnut strogim naučnim validacijskim pristupima - stoji u njihovom saopćenju.


Ispitivanja na virusnim česticama iz sline


Yahoo News piše kako su ispitivanja izvedena na virusnim česticama iz sline - i to u zatvorenom prostoru u uvjetima koji su oponašali različite vremenske prilike. Tačnije, ispitivalo se koliko dugo će koronavirus iz kapljice sline od kašlja ili kihanja preživjeti u određenim uvjetima povezanima s temperaturom, vlagom i sunčevom svjetlošću. Laboratorij sad provodi dodatna ispitivanja, poput eksperimentiranja s tehnikama za sterilizaciju zaštitne opreme.


- Simulirano sunčevo svjetlo brzo je ubilo virus u aerosolima, a bez tog tretmana značajan gubitak virusa unutar 60 minuta nije uočen - pokazali su preliminarni laboratorijski eksperimenti.


Iako rezultati ovih testova još nisu javno objavljeni, Harvi Finberg (Harvey Fineberg), voditelj Stalnog odbora za nove zarazne bolesti i prijetnje zdravlju pri Nacionalnoj akademiji, o planovima za provođenje eksperimenata pisao je još 7. aprila u pismu adresiranom na Bijelu kuću.


On je napisao kako je "laboratorij ministarstva nacionalne sigurnosti dobro prilagođen za planirane vrste studija, a njegov opseg i relevantnost itekako su vrijedni daljnje primjene". U pismu je također objasnio kako planiraju "stvoriti tjelesne tekućine zaraženih, uključujući slinu i sekrecije donjeg respiratornog trakta".


Utjecaj toplote


Podsjetimo, i ranije naučne analize ukazale su na to da bi se koronavirus mogao puno sporije širiti u zemljama s toplijom klimom. U korist tome idu i podaci prikupljeni iz Indije i Pakistana - naime, broj zaraženih ondje ne raste tako brzo kao u nekim drugim zemljama.


Utjecaj toplote na koronavirus potaknuo je neke političare da potpuno pogrešno interpretiraju činjenice - neki su čak poticali ljude da što više izlaze van, tvrdeći da će sunčeva svjetlost ubiti virus. Problem je, međutim, u tome što ljudi bez širokog imuniteta i dalje mogu prenositi koronavirus drugima, čak i za toplog vremena.


- Ultraljubičasto svjetlo razbija DNK na fragmente. Ako virus lebdi u zraku u kojem "postoji" sjajna sunčeva svjetlost, njegova UV komponenta razbit će DNK ili RNK na komade - izjavio je za Yahoo News naučnik Artur Anderson (Arthur), koji je radio pri Institutu za zarazne bolesti vojske Sjedinjenih Američkih Država. 


- Želimo o virusu učiti što brže i što više možemo. Želimo moći barem reći: "Ovo jest preliminarno i treba biti oprezan". Ali zašto zadržavati informacije? Možda vlada želi kontrolirati način na koji će se poruka pustiti u javnost, ali rekla bih kako to u vrijeme globalne pandemije ipak nije toliki prioritet - smatra liječnica Kavita Patel, saradnica Yahoo Newsa i Brookings Institutiona, prenosi Avaz.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI