Vlada donijela odluku

Slovenija od ponedjeljka popušta restrikcije: Koje prodavnice i servisi otvaraju vrata, a koje će morati još čekati?

Hronika 17.04.20, 12:29h

Slovenija od ponedjeljka popušta restrikcije: Koje prodavnice i servisi otvaraju vrata, a koje će morati još čekati?
Još nije tačno utvrđeno kad bi mogla biti ukinuta načelna zabrana napuštanja matičnih općina, iako bi se to, prema nekim znakovima, također moglo dogoditi krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca

 

Slovenska vlada donijela je odluku prema kojoj će od ponedjeljka opet biti otvorene neke prodavaonice i servisi koji su bili zatvoreni zbog epidemije koronavirusa, nakon što ona zadnjih dana pokazuje znakove smirivanja.

 

Tako će se s početkom idućeg tjedna otvoriti trgovine građevinsko-instalaterskim materijalom, tehničkom robom i pokućstvom, s time što će od 8 do 9.30 sati njihove usluge moći koristiti samo ranjive skupine, invalidi, trudnice i stariji od 65 godina, javlja Hina.

 

Isto tako, otvaraju se i hemijske čistionice i servisi za popravke i održavanje tehničke robe, mehaničarske, vulkanizerske i autolakirerske radionice, servisi za popravak bicikala i slično, ali i specijalizirane trgovine za prodaju automobila, pri čemu se osoblje u trgovinama i kupci moraju pridržavati pravila socijalne distance i drugih propisa vezanih na epidemiju Covida-19.

 

Kako je nakon sinoćnje sjednice objavila vlada, do otvaranja frizerskih i kozmetičkih salona te nekih drugih sličnih djelatnosti doći će tek 4. maja.

 

Istog dana će opet početi raditi i prodavaonice do 400 kvadratnih metara površine (s izuzetkom onih u trgovačkim centrima) te saloni za njegu pasa i mačaka te ostalih kućnih ljubimaca.

 

Još nije tačno utvrđeno kad bi mogla biti ukinuta načelna zabrana napuštanja matičnih općina, iako bi se to, prema nekim znakovima, također moglo dogoditi krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca.

 

Ranijom odlukom vlade ta je mjera već ublažena, pa će oni koji imaju vikendice, vrtove ili obradiva zemljišta već ovaj vikend na tim lokacijama i ako su izvan njihova mjesta stanovanja obavljati neke radove, ali bez udaljavanja s njih i kontakata s lokalnim stanovništvom. Isto tako, od subote se dopuštaju se i neke manje sportske aktivnosti pri kojima ne dolazi do bližeg tjelesnog kontakta igrača.

 

(FENA/Foto: AA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI