Reakcija na zahtjev da bude obuhvaćena istragom Tužilaštva

Profesorica Dizdarević odgovara KCUS-u: Neka mene ne zakače, da sam mu bogdom mogla pomoći...

Hronika 15.04.20, 10:51h

Profesorica Dizdarević odgovara KCUS-u: Neka mene ne zakače, da sam mu bogdom mogla pomoći...
Profesorica Dizdarević ističe kako je ovo "atak s KCUS-a", jer je kazala kako je kriv sistem od vrha

 

Nisam liječila preminulog doktora Šefika Pašagića, rekla je za Avaz prof. dr. Zehra Dizdarević nakon što je Klinički centar Univerziteta u Sarajevu saopćio kako zahtijeva da Tužilaštvo, radi potpunog rasvjetljavanja slučaja smrti uvaženog epidemiologa, obuhvati istragom i učešće prof. dr. Zehre Dizdarević u njegovom liječenju.

 

- Triput me zvao i ništa drugo. Nisam ga nikad liječila. Nikad, a ne u ovome. On je mene lično zvao, prvi put da pita šta da radi. Ja sam mu rekla da se mora prekontrolirati i da ide u epidemiološku službu i primarnu zdravstvenu zaštitu, nakon tri dana me ponovo zvao i rekao da ima temperaturu, ponovo sam mu rekla da mu ne mogu pomoći i zamolila ga da se javi ponovo u službu i primarnu zaštitu. Treći put kad me zvao, bio je deveti dan, rekao mi je da ima visoku temperaturu, bolove u mišićima, ja sam mu rekla da mi je jako žao, ali da mu ja ne mogu doći niti mu mogu dati ikakvu uslugu. Savjetovala sam da, ako ne može nikoga drugog, neka zove doktora Čerkeza i doktoricu Pilav. Iznenadila sam se što je mene zvao, jer ranije nikada nije zvao. Znala sam ga kao doktora, cijenila - rekla je prof. dr. Dizdarević za Avaz.

 

Neka me ne zakače

 

Kazala je kako je u novinama pročitala da je dr. Šefik Pašagić preminuo te da je, također, pročitala kako mu je uključen lijek "klacid". Profesorica Dizdarević kazala je kako je ona samo savjetovala da pije dosta tečnosti. Kasnije ju je, kako kaže, neko zvao iz jedne privatne klinike i rekao da CT pluća odgovara koronavirusu.

 

- Pitala sam ko mu je dao da slika, rekli su mi da je sam došao, to je sve što ja znam o njegovoj bolesti. Koja se to ustanova ne bi sankcionirala kad ti odbiješ nečije liječenje? Prema tome, neka mene ne zakače, da sam mu bogdom mogla pomoći - rekla je Dizdarević.

 

Atak odozgo

 

Profesorica Dizdarević ističe kako je ovo "atak s KCUS-a", jer je kazala kako je kriv sistem od vrha.

 

- Nikad mu nisam dala nikakvu terapiju - rekla je Dizdarević.

 

Dodala je kako je nije bilo strah, ali da zbog sistema nije mogla pružiti bilo kakvu pomoć. Na Avazov upit je li se preminuli doktor Pašagić njoj žalio da ga nisu htjeli primiti u neku zdravstvenu ustanovu, Dizdarević je odgovorila:

 

- On je samo rekao: "Džaba lutam, zivkam i tako dalje." Ja nisam htjela to ni komentirati, upućivala sam ga da zove epidemiološku službu.

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI