OGORČENA REAKCIJA DR. ALME KONJHODŽIĆ

'Prvo inspekcije, maltretiranje, pa ferman - zabranjuje se testiranje na Covid-19': Kome smeta rad naše privatne laboratorije?

Hronika 13.04.20, 23:09h

'Prvo inspekcije, maltretiranje, pa ferman - zabranjuje se testiranje na Covid-19': Kome smeta rad naše privatne laboratorije?
Na terenu neke stvari očito ne štimaju... Šta se tu zaista dešava, teško je shvatiti, no tim povodom revoltirano je reagirala dr. Alma Konjhodžić, poznati sarajevski stomalog, te pojasnila šta se zadnjih dana dešava i zašto inspekcije pohode privatne laboratorije

 

 


I dalje se u Bosni i Hercegovini vode žustre polemike o testiranju na Covid-19... Ko je certificiran, ko nije? Čiji su testovi ispravni i pouzdani, čiji nisu? Ko može da vrši testiranje, ko ne? Imamo li dovoljno testova? Jesu li skupi ili jeftini? Kakve testove koristi KCUS, a kakve privatne laboratorije? Zašto jedni valjaju, a drugi ne? 


I tako, ludilo traje, građani zatvoreni i izbezumljeni od kontradiktornih informacija, stalnih prijetnji i straha od zaraze... A i ako se zaraze, šta onda?! 


Direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Sebija Izetbegović u više navrata je u medijima isticala da je testiranje koje se vrši u ovoj bolničkoj ustanovi, kako kaže, "jako seriozno".


- Mi smo referalni centar za kompletnu viruslogiju kompletne Svjetske zdravstvene organizacije - napominje dr. Izetbegović. 


No, KCUS nije jedina zdravstvena ustanova u Sarajevu u kojoj se može vršiti testiranje na Covid-19. Nekoliko privatnih laboratorija stavilo se na raspolaganje od samog početka, odnosno od prvih slučajeva zaraze korona virusom u BiH. 


Među njima je i Centar za genetsku dijagnostiku AGC - ALEA, a dr. sc. Rijad Konjhodžić je svoju spremnost da pomogne pri testiranju bh. građana više puta i javno iskazao. Inače, Genetički Centar AGC - ALEA je certificiran eksternom kontrolom kvalitete u onkogenetici od strane EQA (External Quality Assurance) iz Leuvena, Belgije i EMQN (European Molecular Quality Network) iz Velike Britanije.


Međutim, na terenu neke stvari očito ne štimaju... Šta se tu zaista dešava, teško je shvatiti, no tim povodom revoltirano je reagirala dr. Alma Konjhodžić, poznati sarajevski stomalog, te pojasnila šta se zadnjih dana dešava i zašto inspekcije pohode privatne laboratorije.      
     

"U trenutku kad nam je smrtnost od korone 4%, a narod lud od izolacije i bombastičnih idiotskih poluinformacija, šalju se inspekcije u privatne laboratorije koje rade testove na Covid19 i bore se od prvog dana.


Kada ne nađu ništa zbog čega bi zatvorili ovakvu laboratoriju, jer imaju sve i više od toga, onda joj zabrane testiranje na Covid19.


Da pojasnim, Genetički Centar Alea se prvi stavio na dispoziciju državi sa svojom opremom i stručnjacima da rade testiranja. Nakon toga ide salva mišljenja i stavova “stručnjaka” kako ne treba testiranje, šta će nam to, uzimaju se pare, testovi ne valjaju, nisu pouzdani i slične gluposti... Kad se to nije baš “primilo”, onda kreću ozbiljni napadi da su nalazi netačni, ko je certificiran i ko nije, i onda se s**baše jer NIKO nije certificiran. 


Eh, šta ćemo, kako ćemo, pa fino idu inspekcije i maltretiranje.
I na kraju ferman da se zabranjuje testiranje na Covid19.


Znači, imaš vojsku, tenkove i avione za rat, i zabrane ti da ih koristiš...
Može li mi, molim Vas, neko objasniti ovo jer ne kontam ili sam samo glupa?!
- napisala je dr. Alma Konjhodžić.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

BLIN
KOMENTARI