FOTO/ Zatražena međunarodna pomoć u gašenju

Dramatično kod Mostara: Stanje je kritično, požar ugrožava 50-ak kuća i stanište endemske vrste

Hronika 13.04.20, 10:35h

Dramatično kod Mostara: Stanje je kritično, požar ugrožava 50-ak kuća i stanište endemske vrste
Na području općine Konjic aktivni su požari u Ovčarima, na Vrapču, Živašnici, kod sela Bušćak, u Spiljanima, na Donjem Selu, u Baždarevićima i u Kostajnici

 

Požar na lokalitetu Rujišta kod Mostara, koji je i dalje aktivan, ugrožava 50-ak kuća - vikendica, kao i stanište endemske vrste bora - munike, a zbog veličine požara i nepristupačnog terena zatražena je i međunarodna pomoć u gašenju, izvijestio je Operativni centar Civilne zaštite HNK.

 

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Mostar stalno su na terenu i pokušavaju požar staviti pod kontrolu, a prethodnih dana u gašenju je pomagao i helikopter Oružanih snaga BiH.

 

pozar-rujiste-mostar

 

Na području općine Konjic aktivni su požari u Ovčarima, na Vrapču, Živašnici, kod sela Bušćak, u Spiljanima, na Donjem Selu, u Baždarevićima i u Kostajnici.

 

Na tom području jučer je u jutarnjim satima helikopter Oružanih snaga BiH dejstvovao sa 16 izbačaja vode u blizini Kostajnice. Požar nije ugašen ali je znatno smanjena brzina širenja prema Kostajnici u konjičkoj općini i Glodnici u općini Jablanica.

 

U općini Prozor-Rama aktivan je požar na lokalitetu Tršćana. Sva požarišta na tom području smanjila su intenzitet te trenutno ne ugrožavaju naseljena mjesta, saopćili su iz Operativnog centra civilne zaštite HNK.      

 

            

                                                             

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI