šokantni potezi u jeku korona krize

Stegni, iscrpi, samo da vlasti ne fali: U drugim državama ogromna pomoć, u BiH nema olakšica čak ni za plaćanje PDV-a!

Biznis Klub 10.04.20, 13:37h

Stegni, iscrpi, samo da vlasti ne fali: U drugim državama ogromna pomoć, u BiH nema olakšica čak ni za plaćanje PDV-a!
Iako je federalni premijer Fadil Novalić 24. marta najavio kako će rok za plaćanje PDV-a sa 10. u mjesecu biti pomjeren na kraj mjeseca, kao ni po mnogim drugim ekonomskim pitanjima u BiH, ni po ovome nema saglasnosti na državnom nivou... A u ostatku Evrope privrednici već dobijaju ogromnu pomoć za spas u toku korona krize!

 

 


Pomjeranje roka ili neke druge olakšice vezane za plaćanje PDV-a iako je bilo najavljeno nisu donešene a riječ PDV nijednom se ne spominje u Prijedlogu zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa koje je federalna Vlada prije nekoliko dana uputila u hitnu parlamentarnu proceduru.

 


Jasno je da prihodi od PDV-a predstavljaju značajan prihod u budžete svih država pa se malo njih odlučuje da donese mjere koje će uticati na smanjenje ovog prihoda, no unatoč tom brojne zemlje donijele su barem neke olakšice kada je plaćanje poreza na dodanu vrijednost u pitanju, piše BiznisInfo.


Hrvatska – plaćanje po naplati fakture


Hrvatska je tako u svom drugom setu ekonomskih mjera za pomoć privredi koji je usvojen 2. aprila utvrdila kako se plaćanje porezne obaveze poreza na dodanu vrijednost može odgoditi sve dok se ne naplate izdani računi.


U tom je paketu i mjera po kojoj će ubuduće svi, dakle i velike firme s prihodom većim od 7,5 miliona kuna (oko 1,93 miliona KM), plaćati PDV tek po naplati izdanih računa odnosno naplaćenoj realizaciji, što je bio i jedan od zahtjeva malih biznisa u našoj zemlji.


„Način obračuna kao takav ostaje, ali država za vrijeme trajanja posebnih okolnosti provodi princip koji kaže – ono što nije naplaćeno ide u odgodu, ono što je naplaćeno i plaćeno, naravno, to je obveza uplate u državni proračun“, pojašnjeno je.


Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u regiji koja se odlučila na ovu mjeru. Srbija i Slovenija nisu mijenjale rokove i načine plaćanja PDV-a.


Odgoda plaćanja


Većina drugih zemalja odlučila se pomjeriti rokove za plaćanje PDV-a ili ponuditi privrednicima koji su ugroženi mogućnost da zatraže odgodu.


Tako belgijske kompanije mogu zatražiti odgodu plaćanja PDV-a a mjera vrijedi od 30. juna. Austrija je takođe primijenila posebnu šemu za plaćanje PDV-a za one firme koje su pogođene pandemijom.


Njemačka je od 13. marta ponudila pogođenim kompanijama opciju da se prijave na odloženo PDV plaćanje. Grčka je dala četveromjesenu odgodu za plaćanje PDV-a koji je trebao biti plaćen za mjesec mart. Nizozemska je takođe pružila mogućnost da privrednici zatraže odgodu plaćanja PDV-a.


BiH bez izmjene rokova


Federalni premijer Fadil Novalić 24. marta najavio je kako će rok za plaćanje PDV-a sa 10. u mjesecu biti pomjeren na kraj mjeseca. Iako bi ovo pomjeranje, kako je Novalić rekao, “preduzećima dalo nove mogućnosti” do njega nije došlo i svi PDV obzevnici moraju izvršiti svoje obaveze u isto vrijeme kao i prije pojave koronavirusa.


Ekonomski stručnjak Faruk Hadžić objavio je nekoliko dana prije toga kako je zajedno sa timom stručnjaka pripremio Zakon o izmjenama zakona o porezu na dodanu vrijednost BiH sa pratećom dokumentacijom a glavni element zakona bio je upravo pomjeranje roka za podnošenje PDV prijave i plaćanje PDV-a na kraj mjeseca.


Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić uputio je zakon u parlamentarnu proceduru, na razmatranje po hitnom postupku, uz pojašnjenje da bi usvajanjem predložene dopune Zakona o PDV-u bila ispunjena jedna od ključnih mjera koju od početka pandemije koronavirusa od državnog nivoa, odnosno od Vijeća ministara BiH, traži realni sektor i ukupna poslovna zajednica, a koja bi značajno pomogla u saniranju ekonomskih problema i zastoja privrednih djelatnosti izazvanih štetnim djelovanjem pandemije koronavirusa.


No ovaj zakon nije podržao zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda koji je i predsjedavajući Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UINO). Po njegovom mišljenju, predložene izmjene bi dovele samo do nelikvidnosti svih nivoa vlasti a ne bi imale nikakav efekat na pomoć privrednicima.


Podsjetimo kako je u prošloj godini Uprava za indirektno oporezivanje po ovom osnovu prikupila 5,44 milijarde KM.

 

(BiznisInfo/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI