Pandemija sve promijenila

Američki milijarder tvrdi: Kapitalizam će zbog korone postati bolji

Biznis Klub 09.04.20, 11:25h

Američki milijarder tvrdi: Kapitalizam će zbog korone postati bolji
Cuban kaže kako bi način na koji kompanije tretiraju radnike tokom pandemije mogao definisati njihov brend za naredne decenije.

 

Mark Cuban kaže da će jedna od posljedica koronavirusa biti i to da će kapitalizam postati bolji. Kapitalizam će postati “saosećajniji” kao rezultat pandemije koronavirusa, rekao je u srijedu američki milijarder.

 

“Mislim da će kapitalizam postati mnogo pametniji i mnogo saosećajniji zbog onoga što prolazimo”, rekao je za CNBC poduzetnik i investitor čije se bogatstvo procjenjuje na oko četiri milijarde dolara.

 

Vlasnik NBA-ovih Dallas Mavericksa rekao je da misli da će poslodavci sada prepoznati da na prvo mjesto moraju staviti svoje zaposlene.

 

“Nije riječ samo o onima koji su vlasnici dionica”, rekao je Cuban. “Zapravo, morate staviti zaposlenike ispred dioničara.”

 

Ne žurite sa povratkom na posao

 

Cuban je posljednjih sedmica nekoliko puta oglašavao u medijima otkad je pandemija intenzivirana.

 

Upozorio je kompanije kako ne bi trebale prerano poslati radnike nazad na posao te apelovao na zakonodavne vlasti da podrže radnike koji su pogođeni ekonomskim efektima krize.

 

Cuban kaže kako bi način na koji kompanije tretiraju radnike tokom pandemije mogao definisati njihov brend za naredne decenije.

 

„Kako kompanije budu odgovorile na ovaj izazov, to će definisati njihov brend u decenijama koje dolaze. Ako ste požurili da nastavite raditi i neko se od radnika razbolio, to će se pamtiti. Ako niste brinuli o svojim zaposlenima i postavili ih na prvo mjesto, i to će biti upamćeno”, dodao je.

 

Cubanov komentar uslijedio je nakon najave namjere američkog predsjednika Donalda Trumpa da “otvori” američku ekonomiju, moguće do Uskrsa 12. aprila. Trump je rekao da ne želi da “lijek” za pandemiju koronavirusa bude gori od problema.

 

„Nema razloga za žurbu. Radije bih pogriješio tako što ću biti previše oprezan. Neću reći ljudima da idu na posao sve dok u tu odluku ne budem potpuno siguran. Prebrzo slanje zaposlenika na posao može biti “neoprostivo” u očima mlađih Amerikanaca. Dakle, ne samo da je pametno brinuti se o svojim zaposlenima, već je to i dobar poslovni potez”, kazao je Cuban.

 

(Biznisinfo.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI