Fabrike, trgovine i restorani rade kao i obično, stadioni puni gledalaca

Bjelorusija ima 1.066 zaraženih, ali ne uvodi restriktivne mjere jer Lukašenko misli da je pandemija 'masovna histerija'

Hronika 08.04.20, 18:33h

Bjelorusija ima 1.066 zaraženih, ali ne uvodi restriktivne mjere jer Lukašenko misli da je pandemija 'masovna histerija'
Susjedske zemlje Bjelorusije uvele su ograničenja za javni život kako bi zaustavile širenje virusa. Njihov glavni saveznik, Rusija, zatvorila je svoje granice

 

Broj slučajeva zaraze koronavirusom u Bjelorusiji, jednoj od rijetkih evropskih zemalja koja nije uvela restriktivne mjere, premašio je 1.000.

 

Zdravstveni zvaničnici te zemlje su u srijedu prijavili 205 novih slučajeva, što znači da imaju ukupno 1.066 zaraženih, a 13 je smrtnih slučajeva, javio je AP.

 

Susjedske zemlje Bjelorusije uvele su ograničenja za javni život kako bi zaustavile širenje virusa. Njihov glavni saveznik, Rusija, zatvorila je svoje granice.

 

Ali fabrike, trgovine i restorani posluju kao i obično u Bjelorusiji, sportski stadioni su puni gledalaca, a ljudi vrlo rijetko nose zaštitne maske u glavnom gradu Minsku.

 

Aleksandar Lukašenko, dugogodišnji predsjednik Bjelorusije, odbacio je zabrinutosti oko pandemije i nazvao je "masovnom histerijom". Veću je zabrinutost izrazio zbog ekonomskog uticaja izolacije na ekonomiju te zemlje.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI