Krizni štab KS održao pres konferenciju

Aida Pilav odbila odgovarati na pitanja o smrti dr. Šefika Pašagića: 'Nije ni vrijeme, ni mjesto'

Hronika 06.04.20, 14:32h

Aida Pilav odbila odgovarati na pitanja o smrti dr. Šefika Pašagića: 'Nije ni vrijeme, ni mjesto'
Do 8 jutros bilo je 46 pozitivnih sugrađana. Ukupno u KS je testirano 640 građana, kazala je Pilav

 

Aida Pilav, predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS kazala je da je u Kantonu Sarajevo u samoizolaciji 1.054 osoba, dok je iz zdravstvenog nadzora izašlo 2.680 osoba.

 

"Do 8 jutros bilo je 46 pozitivnih sugrađana. Ukupno u KS je testirano 640 građana. Na KCUS-u je sedam naših sugrađana, jedna osoba je na respiratoru, a dvije osobe na oporavku. Od 46 pozitivnih, imamo dva potpuna oporavka, i čekamo restestiranje za još dva naša sugrađanina", kazala je Pilav.

 

U karantinskom smještaju su 62 bh. državljana koji su došli iz Švedske, te je za njih napravljen sanitarni koridor i radi se zdravstveni bilten.

 

"Na prvi pogled nema poremećaja zdravstvenog stanja", kazala je Pilav.

 

Ona nije odgovorila na novinarska pitanja koja se tiču smrtnog slučaja doktora Šefika Pašagića na Podhrastovima, navodeći da "nije ni vrijeme ni mjesto".

 

Ismir Jusko, ministar MUP KS kazao je da su u protekla 24 sata kontrolisana 693 lica koja su u samoizolaciji, dok njih 24 nisu zatečena na adresi.

 

"Sve dok ne dođemo u situaciju dok ne bude nula ne možemo reći da smo zadovoljni. Mjere policijskog sata prekršilo je 30 osoba. Aktivno smo obišli sva izletišta tokom vikenda, 80 posto je manje ljudi nego što je to bilo do sada", kazao je Jusko.

 

Također, danas su pripadnici Uprave policije MUP KS obišli grad gdje su ispred banaka redovi.

 

"Dolazi do verbalnih incidenata između penzionera jer se neki ne pridržavaju mjere držanja socijalne distance", kazao je Jusko.

 
Nihada Glamoč, komandantica Štaba civilne zaštite KS kazala je da imaju puno prijava kako se ne poštuju preporuke koje smo dali.

 

"Molim sugrađane koji nisu danas sve završili da od sutra se pridržavaju preporuka i da bez zaštitne opreme ne izlaze na ulicu", kazala je Glamoč.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI