Nazire li se kraj karantina

Sebastian Kurz najavljuje 'izlaznu strategiju': Svi građani bi mogli dobiti obavezu korištenja specijalne aplikacije

Front 05.04.20, 15:25h

Sebastian Kurz najavljuje 'izlaznu strategiju': Svi građani bi mogli dobiti obavezu korištenja specijalne aplikacije
On je objasnio kako je sada vrlo važno da se građani preko uskrsnih praznika drže pravila o smanjenju socijalnih kontakata na minimum

 

 

Austrijski kancelar Sebastian Kurz izrazio je mogućnost da Austrija nakon Uskrsa postupno ukine mjere borbe protiv širenja zaraze koronavirusom.

 

- Austrija je na dobrom putu. Iza nas je dug put, mi doduše još uvijek nismo na vrhuncu epidemije, ali polako možemo razmišljati o tome kako korak po korak smanjiti mjere - rekao je Kurz (Narodnjačka stranka Austrije ÖVP) u razgovoru za nekoliko austrijskih medija objavljenom u nedjelju.

 

On je objasnio kako je sada vrlo važno da se građani preko uskrsnih praznika drže pravila o smanjenju socijalnih kontakata na minimum.

 

- Apeliram na građane da izbjegavaju velika okupljanja čak i u krugu obitelji - rekao je Kurz, a prenijela Hina.

 

On je napomenuo kako se radi na planu mjera koje bi se poduzele nakon uskrsnih praznika.

 

- U ponedjeljak bismo trebali predstaviti pokušaj uvođenja 'voznog reda' za povratak u normalu - rekao je Kurz. Pritom bi, kako je rekao, gospodarstvo trebalo igrati važnu ulogu.

 

- Najvažnije je da započnemo s trgovinom - rekao je Kurz.

 

Među mjere koje je Kurz spomenuo u sklopu "izlazne strategije" spada zaštita starijih građana, daljnje izbjegavanje direktnih kontakata te uvođenje specijalne aplikacije pomoću koje bi bilo moguće pratiti širenje zaraze.

 

Austrijski kancelar se nije htio izjasniti je li za obvezu primjene ove aplikacije kod svih građana.

 

- Mi se želimo vratiti u normalno stanje, a praćenje putem aplikacije je jedan od smislenih elemenata - rekao je Kurz.

 

On je objasnio da za oko dva miliona građana Austrije koji ne posjeduju pametni telefon razmišlja o tehničkim rješenjima poput privjesaka.

 

Kurz je izrazio zadovoljstvo zbog usporavanja širenja zaraze u Austriji, ali je zaključio kako za sada ne bi trebalo "davati preveliko značenje" ovim podacima nego i dalje nastaviti s pridržavanjem mjera.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI