podaci s mobilnih telefona

Google objavio podatke o kretanju stanovništva: Pogledajte koliko toga se promijenilo u BiH i koliko se manje krećemo

Hronika 03.04.20, 15:20h

Google objavio podatke o kretanju stanovništva: Pogledajte koliko toga se promijenilo u BiH i koliko se manje krećemo
Istovremeno, boravak u domovima porastao je za 13 posto

 


Googleova analiza podataka o lokaciji milijardi korisnika pametnih telefona najveći je set podataka dostupan zdravstvenim vlastima o tome poštuju li ljudi mjere karantene.

 

U Italiji su posjeti trgovinama i mjestima za razonodu, uključujući i restorane i kina, pali 94 posto, dok su odlasci na radna mjesta pali za 63 posto. Posjeti trgovinama sa živežnim namirnicama i ljekarnama pali su za 85 posto, dok su posjeti parkovima pali za 90 posto.

 

Za neke države poput Sjedinjenih Država Google je objavio i regionalne podatke. Tako su, primjerice, u saveznoj državi Kaliforniji posjeti trgovinama i mjestima za razonodu pali za 50 posto. Za razliku od Kalifornije, u Arkansasu, jednoj od rijetkih saveznih država u kojima nije uvedena sveobuhvatna karantena, posjeti spomenutim lokacijama pali su za svega 29 posto.

 

Podaci za Japan, koji nije uveo toliko stroga ograničenja kretanja, kažu da su tamo odlasci u trgovine i mjesta za razonodu pala tek 26 posto, dok su odlasci na posao pali za samo devet posto.

 

Što se tiče Bosne i Hercegovine, u razdoblju od 16. februara do 29. marta posjete trgovinama i mjestima za razonodu pali su za 76 posto, trgovinama životnim namirnicama, supermarketima, tržnicama i apotekama za 50 posto, parkovima za 22 posto, putničkim stanicama za 59 posto i radnima mjetima za 50 posto.

 

Istovremeno, boravak u domovima porastao je za 13 posto.

Sve informacije možete pogledati ovdje 

 

(Buka, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI